Για σχεδόν 50 παραβιάσεις τουρκικού εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων μέσα στον Οκτώβριο, κατηγορεί η Τουρκία την Ελλάδα.

Η Ελλάδα προχώρησε σε δεκάδες παραβιάσεις τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας το Σάββατο.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η Ελλάδα προχώρησε μέσα στον Οκτώβριο σε 42 παραβιάσεις του εναερίου χώρου, επτά των χωρικών υδάτων και 15 παρενοχλήσεις τουρκικών αεροσκαφών.

„Αν και σεβόμαστε τα σύνορα και τα δικαιώματα των γειτόνων μας, υποστηρίζουμε την ειρήνη, τη φιλία, τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη συνεργασία, η Ελλάδα συνεχίζει να πραγματοποιεί δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση“, ανέφερε η δήλωση, σύμφωνα με την dailysabah.

Το υπουργείο σημείωσε επίσης ότι τα ελληνικά νησιά που αποστρατικοποιήθηκαν νόμιμα στο επισκέφθηκαν ελληνικά στρατιωτικά πλοία 192 φορές.

Η δήλωση αυτή του υπουργείου έρχεται μετά την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που απέστειλε στο Κογκρέσο και η οποία αναφέρει πως οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τον εναέριο χώρο των δέκα μιλίων που έχει ορίσει η Ελλάδα και αποτελεί εδώ και δεκαετίες την αιτία των συχνών αερομαχιών μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αεροπλάνων. Αναφέρει επίσης οτι δεν μπορεί να δώσει στο Κογκρέσο κατάλογο με επιβεβαιωμένες τουρκικές παραβιάσεις επειδή οι ΗΠΑ δεν συμφωνούν με τον εναέριο χώρο των δέκα μιλίων, που η Ελλάδα έχει ορίσει.