Ουρές στο Ιπποκράτειο για rapid test – Σε σχέδιο μετατροπής του Βελλιδείου σε κέντρο COVID αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Σε μια μάχη με τον χρόνο έχουν επιδοθεί πολιτεία και επιστήμονες για να περιορίσουν τη διασπορά της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα. Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας με τους 43 θανάτους την Τετάρτη, τα 2.752 νέα κρούσματα και τους 297 διασωληνωμένους ασθενείς, κλονίζουν τα όρια του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Η Θεσσαλονίκη (σ.σ.: στην Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης καταγράφηκαν χθες 777 νέα κρούσματα) εκπέμπει SOS καθώς η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική: Εξαντλούνται και οι άνθρωποι και οι κλίνες, δήλωσε χθες στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και απηύθηνε έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες και στους γιατρούς να βοηθήσουν το κρατικό σύστημα υγείας.

«Τρέμω στην ιδέα να δούμε στο λεκανοπέδιο κάτι σαν την κορύφωση της Θεσσαλονίκης. Απευθύνω έκκληση σε όλους όσους δεν βρίσκονται στο συναγερμό, στην „πυρκαγιά“ της Θεσσαλονίκης, να είναι προσεκτικοί, γιατί θα είναι μια τραγωδία, που όμως μπορεί να αποφευχθεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος.

O κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι είμαστε πολύ κοντά στο να στηθούν σκηνές και νοσοκομεία σε δημόσια κτίρια προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που το σύστημα Υγείας χρειαστεί περαιτέρω υποστήριξη υπάρχουν σκέψεις, σύμφωνα με το Open, το Βελλίδειο να διαμορφωθεί σε χώρο νοσηλείας αποκλειστικά για περιστατικά Covid-19.

Σε σημερινές δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ερωτηθείς για το εάν πρέπει να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία, o κ. Εξαδάκτυλος ήταν καταφατικός: «Όσο πιο γρήγορα παίρνουμε τις αποφάσεις, τόσο πιο γρήγορα θα βλέπουμε αποτελέσματα» είπε.

Ουρές για rapid test στο Ιπποκράτειο

Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης που εφημερεύει σήμερα (επικουρικά και το «Διαβαλκανικό Νοσοκομείο») πολίτες σχηματίζουν από το πρωί ουρές στον προαύλιο χώρο. Οι ουρές έχουν σχηματιστεί λόγω των rapid-test που πραγματοποιούν κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε ασυμπτωματικούς πολίτες.

Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους διαμαρτυρόμενοι για τα «οξυμένα προβλήματα» των ειδικευομένων και εξειδικευόμενων γιατρών, για την υποστελέχωση των νοσοκομείων, τονίζοντας πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας «καταρρέει».

Νωρίτερα η πρόεδρος Ένωσης Ιατρών νοσοκομείων Θεσσαλονίκης Δάφνη Κατσίμπα τόνισε πως στα νοσοκομεία παρατηρούνται ελλείψεις ειδικευομένων σε ορισμένα τμήματα, ενώ και ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών ΑΧΕΠΑ κατήγγειλε ότι «όλες οι περιβόητες εξαγγελίες για προσλήψεις δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα».

Επιστήμονες: Χρειάζεται σκληρότερο lockdown- Να μη γίνουμε Μπέργκαμο

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Ο καθηγητής Χ. Γώγος εξήγησε ότι χρειάζεται να είμαστε έτοιμοι να γίνει το Βελλίδειο Μονάδα εντατικής θεραπείας. Αναφορικά με τα περίπτερα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης που έχουν στηθεί υποστηρικτικά έξω από νοσοκομεία της πόλης ο καθηγητής είπε: „Ελπίζω να μην φτάσουμε να γίνει η Θεσσαλονίκη Μπέργκαμο. Είμαστε στο όριο επαρκούς διαχείρισης, το όριο αυτό μπορεί να ξεφύγει“.

Όσο για την Θεσσαλονίκη, την Λάρισα και άλλες περιοχές στις οποίες τα κρούσματα είναι υπερβολικά σε σχέση με τον πληθυσμό, ο Χ. Γώγος έκανε λόγο για θεμιτή αυστηροποίηση των μέτρων τοπικά. „Καλύτερα να απαγορεύεται η κυκλοφορία μετά τις 9 το βράδυ“.