Διευρύνεται ο μακάβριος κατάλογος των συμπολιτών μας που χάνουν τη ζωή τους λόγω της επιδημίας και θεωρείται έως και βέβαιο ότι ο ΕΟΔΥ το απόγευμα σήμερα θα ανακοινώσει ότι συνολικά πλέον έχουμε ξεπεράσει τους 900.

Με το περίπου 60% των συνολικών κλινών για κορονοϊό να είναι πλέον κατειλημμένες, τις εισαγωγές σε ΜΕΘ να προσεγγίζουν τις 300 και τα νέα κρούσματα να διατηρούνται σε πάνω από 2000, η καταγραφή δεκάδων νέων θανάτων αποτελεί φυσική συνέπεια. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη οι νέοι θάνατοι από χθες το μεσημέρι έχουν ξεπεράσει τους 20 και πολύ πιθανόν σήμερα να δούμε ένα νέο ρεκόρ το οποίο θα εκτινάξει τις συνολικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές λόγω της επιδημίας σε πάνω από 900.

Όπως και τις προηγούμενες ημέρες το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται και πάλι στην Περιφερειακή Ενότητα της κορονοϊό αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Βορείου Ελλάδας, με τα περισσότερα άτομα να είναι ηλικιωμένα άνω των 70 ετών.

Επισημαίνεται ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 41 θανάτους σε ένα 24ωρο, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ το οποίο σημειώθηκε για δύο συνεχόμενες ημέρες. Συνολικά δε ανακοινώθηκε ότι έχουμε 866 θανάτους από την αρχή της επιδημίας, με τον Νοέμβριο να είναι ο πλέον θανατηφόρος μήνας, αφού μέσα στο πρώτο δεκαήμερο σημειώθηκαν 240 νέοι θάνατοι.

Λόγω της δύσκολης κατάστασης στην περιοχή, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έχει συγκαλέσει σύσκεψη στην Θεσσαλονίκη όπου μετέβη το πρωί, και στην οποία συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, που βρίσκεται από χθες στην πόλη, ο Διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Παναγιώτης Μπογιατζίδης, ο Διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης Δημήτρης Τσαλικάκης, ο Πρόεδρος του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, καθώς και Λοιμωξιολόγοι και Εντατικολόγοι των Νοσοκομείων της πόλης. Η σύσκεψη είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Πάντως παρά τα πρωτοφανή για την Ελλάδα επιδημιολογικά στοιχεία οι υγειονομικές αρχές σημειώνουν ότι είναι με ανησυχητικά αλλά όχι τραγικά. Μάλιστα χθες, κατά τη διάρκεια της ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας, η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου τόνισε πως „η θνητότητα στην Ελλάδα είναι περίπου 60 ασθενείς ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους. Είναι μία θνητότητα που είναι εξαιρετικά χαμηλή σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες προηγμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής» και συμπλήρωσε ότι «Δεν υπάρχει τίποτα το οποίο να επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα έχει υπερβολικά μεγάλους αριθμούς θανάτων σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Ακριβώς το αντίθετο. Χάνουμε περίπου 60 άτομα ανά 1.000.000 πληθυσμού. Δεν υπάρχουν τέτοια αποτελέσματα σε καμία χώρα της βόρειας Ευρώπης, εκτός από τη Σλοβενία που έχει παρόμοια νούμερα με εμάς».

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Σακκάς, news 24/7