Από τα ξημερώματα δέχεται συνεχή πλήγματα η Κρήτη και ειδικά ο νομός Ηρακλείου από το σφοδρό κύμα της κακοκαιρίας στην περιοχή-Εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων έχουν προκληθεί χείμαρροι που έχουν προκαλέσει ζημιές στο οδικό δίκτυο και έχουν παρασύρει οχήματα.

Ένα νέο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει από τα ξημερώματα την Κρήτη και ειδικά το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο, προκαλώντας δεκάδες προβλήματα, όπως είχαν προβλέψει στις προειδοποιήσεις τους η ΕΜΥ και η Πολιτική Προστασία.

Από τις έντονες βροχοπτώσεις έχουν προκληθεί χείμαρροι, έχουν πλημμυρίσει δεκάδες σπίτια και καταστήματα, έχουν παρασυρθεί σταθμευμένα οχήματα μέχρι τις ακτές και έχουν προκληθεί σημαντικές ζημιές στο οδικό δίκτυο, που δυσκολεύουν και την πρόσβαση, ευτυχώς όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί τυχόν θύματα ή τυχόν αγνοούμενοι.

Κακοκαιρία στην Κρήτη
FOTO: EUROKINISSI
Κακοκαιρία στην Κρήτη
FOTO: EUROKINISSI

Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που εκδηλώθηκαν από τις πρωινές ώρες, το Περιφερειακό Κέντρο Επιχειρήσεων Ηρακλείου Κρήτης έχει δεχθεί 300 κλήσεις κυρίως για αντλήσεις υδάτων, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 18 μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο. Οι περιοχές όπου τα φαινόμενα εκδηλώθηκαν εντονότερα ήταν: Χερσόνησος, Ανισσαράς, Γούβες, Γούρνες, Ανάληψη, Σταλίδα και Μάλια. Επίσης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρεθύμνου έχει δεχθεί 30-35 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 2 μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο.

Αναφορικά με τους απεγκλωβισμούς, στις περιοχές του Ηρακλείου αφορούν κυρίως απεγκλωβισμούς από 2-3 οχήματα και οι υπόλοιπες από σπίτια που έχουν πλημμυρίσει, οι 15 από τα Μάλια και οι 3 από την Σταλίδα, όπου όλοι οι πολίτες μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία και στο Ρέθυμνο από όχημα, όπου επίσης μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Αναφορικά με κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, από την Πυροσβεστική διαψεύδουν ότι έχουν κληθεί. Σημειώνεται ότι είναι πολλές οι περιπτώσεις που και οι τοπικοί Δήμοι έχουν βγάλει συνεργεία δικά τους και έχουν απομακρύνει κυρίως ηλικιωμένους από τα σπίτια τους, σε καμία περίπτωση όμως σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπήρχε άμεση απειλή ζωής.

Κακοκαιρία στην Κρήτη
FOTO: EUROKINISSI
Κακοκαιρία στην Κρήτη
FOTO: EUROKINISSI

Σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση που έχει η Πυροσβεστική από την ΕΜΥ, οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν έως και αύριο, όμως από σήμερα στις 4 το απόγευμα το φαινόμενο αναμένεται να εξασθενίσει αισθητά και έτσι δεν αναμένονται μεγαλύτερα από τα ήδη υφιστάμενα προβλήματα που έχει ήδη προκαλέσει η κακοκαιρία.

Με εντολή Αρχηγού Π.Σ. Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης έχουν τεθεί σε κατάσταση Γενικής Επιφυλακής.

Δεδομένου ότι το φαινόμενο των έντονων βροχοπτώσεων είναι σε εξέλιξη, από την Πυροσβεστική παρακαλούνται οι πολίτες στην Περιφέρεια Κρήτης, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και σε περίπτωση εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Κακοκαιρία στην Κρήτη
FOTO: EUROKINISSI
Κακοκαιρία στην Κρήτη
FOTO: EUROKINISSI

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Θοδωρής Παναγιωτίδης, news 24/7