Ηγέτες από όλον τον κόσμο και ιδιαίτερα από την Ευρώπη συγχαίρουν τους Τζο Μπάιντεν και Καμάλα Χάρις για την εκλογή τους. Μόνο ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει αναγνωρίσει την ήττα του.

Θετικές έως ενθουσιώδεις αντιδράσεις σε όλον τον κόσμο προκάλεσε η νίκη του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Σχεδόν ταυτόχρονα απέστειλαν συγχαρητήρια, το βράδυ του Σαββάτου, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες, πολλοί από αυτούς μέσω Twitter. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαιερ, σε γραπτό μήνυμά του, εκφράζει την „ελπίδα για αξιοπιστία, σύνεση και σκληρή δουλειά για την ανεύρεση λύσεων σε έναν ανήσυχο κόσμο“. Απευθυνόμενος στον Τζο Μπάιντεν, επισημαίνει: „Η Γερμανία θα είναι ένας αξιόπιστος εταίρος σας. Ας προσπαθήσουμε να ανανεώσουμε τη διατλαντική συνεργασία, από κοινού με τους Ευρωπαίους γείτονές μας“. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στο δικό της μήνυμα, αναφέρει μεταξύ άλλων: „Θερμά συγχαρητήρια. Ο αμερικανικός λαός αποφάσισε, ο Τζο Μπάιντεν θα είναι ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Σας εύχομαι από καρδιάς κάθε ευτυχία και επιτυχία και συγχαίρω επίσης την Καμάλα Χάρις, την πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρο της χώρας σας“. Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας εξέφρασε την ελπίδα για μία „νέα αρχή“ στις διατλαντικές σχέσεις.

Συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν από την 'Ανγκελα Μέρκελ

Συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν από την ‚Ανγκελα Μέρκελ

Συγχαρητήρια, μέσω Twitter, και από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν: „Οι Αμερικανοί επέλεξαν τον πρόεδρό τους. Συγχαρητήρια Τζο Μπάιντεν και Καμάλα Χάρις! Έχουμε πολλά να κάνουμε, για να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές προκλήσεις. Ας συνεργαστούμε“. Για „ιστορική επιτυχία“ κάνει λόγο ο πρωθυπουργός της Μ.Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, υπενθυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ „είναι ο πιο σημαντικός σύμμαχος“ για τη χώρα του και εκφράζοντας την ελπίδα για „στενή συνεργασία στις κοινές μας προτεραιότητες, από την προστασία του κλίματος μέχρι το εμπόριο και την πολιτική ασφάλειας“. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισημαίνει στο μήνυμά της ότι „στο παρελθόν η ΕΕ και οι ΗΠΑ είχαν οικοδομήσει μία συμμαχία μοναδική, η οποία βασίζεται στις κοινές αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ελεύθερης οικονομίας“. Ένας από τους πρώτους ξένους ηγέτες που απέστειλαν συγχαρητήρια ήταν και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μάικλ Μάρτιν. Υπενθυμίζοντας εμμέσως την ιρλανδική καταγωγή της οικογένειας Μπάιντεν, ανέφερε ότι „η Ιρλανδία είναι υπερήφανη για την εκλογή του Τζο Μπάιντεν“ και κάλεσε τον νέο Αμερικανό πρόεδρο να επισκεφθεί το Δουβλίνο το συντομότερο δυνατόν.

Μόνο η AfD κατανοεί τον Τραμπ

Δεν θα εκλείψουν όλες οι διαφωνίες μας, προειδοποιεί ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ

Δεν θα εκλείψουν όλες οι διαφωνίες μας, προειδοποιεί ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ

Στο Βερολίνο η εκλογή Τραμπ προκάλεσε θετικές αντιδράσεις όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η πρόεδρος του Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) Κάτια Κίνπινγκ κάνει λόγο για μία „καλή, αν και όχι καθησυχαστική είδηση“, δεδομένου ότι, όπως δηλώνει χαρακτηριστικά αναφερόμενη στον Ντόναλντ Τραμπ, „σχεδόν οι μισές ψήφοι δόθηκαν σε έναν μεγαλόστομο ψεύτη“. Το Κόμμα των Πρασίνων χαρακτηρίζει „ιστορικό και ιδιαίτερα χαρμόσυνο το γεγονός ότι, για πρώτη φορά, μία Αφροαμερικανή αναλαμβάνει αξίωμα αντιπροέδρου“. Για τον πρόεδρο των Φιλελευθέρων (FDP) Χανς Κρίστιαν Λίντνερ η εκλογή Μπάιντεν „προσφέρει την ευκαιρία για μία νέα αρχή, αν και δεν πρόκειται να εξαλείψει κάθε διαφωνία“. Κατανόηση για τους χειρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ αφήνει να διαφανεί μόνο η αντίδραση του ακροδεξιού κόμματος „Εναλλακτική για τη Γερμανία“ (AfD). Σε κοινή δήλωσή τους οι επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος, Αλίς Νάιντελ και Αλεξάντερ Γκάουλαντ, επισημαίνουν: „Αποδεχόμαστε τη δημοκρατική απόφαση των Αμερικανών πολιτών και είμαστε αισιόδοξοι ότι πιθανές παρατυπίες κατά την καταμέτρηση των ψήφων θα διευθετηθούν σύντομα, όπως αρμόζει σε ένα κράτος δικαίου“.

Συγχαρητήρια και από Ασία, Αφρική, Λατινική Αμερική

Ενθουσιασμένος με την εκλογή της Καμάλα Χάρις στην αντιπροεδρία ο Ινδός πρωθυπουργός Μόντι

Ενθουσιασμένος με την εκλογή της Καμάλα Χάρις στην αντιπροεδρία ο Ινδός πρωθυπουργός Μόντι

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι στάθηκε ιδιαίτερα στην εν μέρει ινδική καταγωγή της νέας αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις, επισημαίνοντας στο συγχαρητήριο μήνυμά του μέσω Twitter, ότι η επιτυχία της „ανοίγει δρόμους και προκαλεί τεράστια υπερηφάνια“. Προκαλεί αίσθηση το γεγονός ότι, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει τη νίκη του αντιπάλου του, ο Τζο Μπάιντεν δέχεται συνεχώς συγχαρητήρια, όχι μόνο από την Ευρώπη, αλλά και από μία σειρά ασιατικών και αφρικανικών χωρών. Σε μερικές περιπτώσεις δεν λείπουν μάλιστα οι αιχμές κριτικής για τον απερχόμενο πρόεδρο Τραμπ.

Μία ενδεικτική επιλογή: Ο πρόεδρος του Ιράκ Μπαρχάμ Σαλίχ τονίζει ότι „ο Τζο Μπάιντεν είναι ένας φίλος και έμπιστος εταίρος στην προσπάθεια να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο Ιράκ“. Το Ιράν εκφράζει την ελπίδα ότι η εκλογή Μπάιντεν σηματοδοτεί „μία αλλαγή στην καταστροφική αμερικανική πολιτική“. Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Καν επισημαίνει την ανάγκη συνεργασίας „για την ειρήνη στο Αφγανιστάν και στην ευρύτερη περιοχή“. Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν εκφράζει την ελπίδα για „πιο ισορροπημένες σχέσεις με τις ΗΠΑ“ στη διάρκεια της θητείας του Τζο Μπάιντεν. Συγχαρητήρια απέστειλε ο διάδοχος πρίγκηπας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ, εγκωμιάζοντας την „ιστορική συμμαχία με τις ΗΠΑ“.  Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα εκφράζει την προσδοκία για „εμβάθυνση των δεσμών φιλίας και συνεργασίας“, ενώ συγχαρητήρια έχουν αποστείλει και οι ηγέτες της Ναμίμπια, της Ζάμπια, του Σουδάν και της Ζιμπάμπουε.

Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, AP, N-TV, CNN)