Όταν όλα είναι απλά τέλεια και Η σχέση πηγαίνει πολύ καλά, κάτι φαίνεται ύποπτο. Η ειδικός Sigrid Sonnenholzer εξηγεί τι μπορει κρύβεται πίσω από αυτό.
Περνάτε υπέροχα, γελάτε με τα ίδια αστεία, μοιράζετε τις δουλειές του σπιτιού δίκαια και χωρίς άγχος, οι τοίχοι κινούνται κατά τη διάρκεια του σεξ, οι συζητήσεις είναι βαθιές, το κοινό netflixing είναι δεδομένο; Δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερα. ‚Αλλα ξαφνικά έρχεται αυτή η σκέψη, αυτό το αίσθημα, ότι όλα αυτά που συμβαίνουν είναι αδύνατον να είναι αληθινά. Οι αμφιβολίες σε κυριεύουν. Και τώρα;
Το αιώνιο ερώτημα…
Ας ρωτήσουμε την Google τι συμβαίνει!
Εάν πληκτρολογήσετε «Η σχέση πάει καλά» στο Google, η αυτόματη συμπλήρωση προτείνει, μεταξύ άλλων, «Η σχέση πηγαίνει πάρα πολύ καλά», «Η σχέση πηγαίνει καλά αλλά έχω αμφιβολίες» και «Η σχέση είναι τέλεια». Υπάρχουν σίγουρα άνθρωποι για τους οποίους αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα όπου και αναζητούν πληροφορίες και βοήθεια στο διαδίκτυο.
H θεραπεύτρια Sigrid Sonnenholzer εξηγεί: «Όταν γνωρίζετε έναν άνθρωπο ο οποίος είναι πολύ απλός, δεν έχει κόμπλεξ και δεν μεγαλοποιεί τα πράγματα, αυτό μπορεί να σας φανεί περίεργο καθώς δεν εμπιστεύεστε την ισορροπία και την γαλήνη που μπορεί επικρατεί σε αυτόν τον άνθρωπο. Έτσι σαν αποτέλεσμα να ψάχνετε λύση στο πρόβλημα μέσω του διαδικτύου».
Η σχέση πηγαίνει πολύ καλά! Γιατί όμως;
Μια ευτυχισμένη σχέση όπου όλα λειτουργούν αρμονικά και άριστα, είναι αυτό που πολλοί άνθρωποι αναζητούν σε όλη τους τη ζωή. Η αφήγηση του «Και έζησαν ευτυχισμένοι…» μεταδίδεται επίσης σε μεγάλο βαθμό πολιτιστικά, για παράδειγμα σε βιβλία, ταινίες και σειρές. Φαίνεται πραγματικά παράδοξο να το αντιλαμβανόμαστε ως πρόβλημα όταν μια σχέση πάει καλά. Με μια δεύτερη όμως ματιά, οι αμφιβολίες έχουν μια λογική εξήγηση.
Διότι αφενός, όπως συμβαίνει τόσο συχνά, εξαρτάται από το ποιές εσωτερικοποιημένες ιδέες και εμπειρίες φέρνει κάποιος σε μια σχέση. «Πολύ συχνά ο λόγος γι’ αυτό είναι οι επιρροές που υπήρχαν στην οικογένεια. Παραδείγματος χάριν τα παιδιά διαζευγμένων γονέων ή με συγκρούσεις μεταξύ των γονέων, είναι δεδομένο για τα παιδιά ότι οι σχέσεις θα πρέπει να είναι δύσκολες και περίπλοκες, όπως επίσης βαθιά πιστεύουν πάντα ότι δεν μπορεί να παραμείνει μια σχέση αρμονική. Έτσι θεωρούν πως η αγάπη περιλαμβάνει πάντα ένα δράμα και δεν είναι περίεργο να νομίζουν, πως η γαλήνη και η αρμονία μέσα στη σχέση είναι ύποπτα» αναφέρει η ειδικός των σχέσεων Sigrid Sonnenholzer.
Από την άλλη πλευρά, η απόλυτη αρμονία μπορεί πραγματικά να είναι πρόβλημα, δηλαδή όταν δεν προκύπτει φυσικά αλλά μέσω της καταστολής των αναγκών και της υπερβολικής προσαρμογής. Η σύμβουλος ζευγαριών κυρία Sigrid Sonnenholzer εξηγεί: «Εάν οι συγκρούσεις δεν επιλυθούν μόνο επειδή ο ένας, ή και οι δύο είναι πολύ ντροπαλοί ή δεν έχουν το θάρρος να εκφραστούν, τότε δεν αντιμετωπίζονται τα σημαντικά προβλήματα, τα οποία απαιτούν διευκρίνιση. Έτσι πάντα θα επικρατεί μια εσωτερική δυσαρέσκεια. Αυτή η δυσαρέσκεια βρίσκεται θαμμένη σε μια σκοτεινή γωνιά της ψυχής και δεν αναδύεται στην επιφάνεια. Μακροπρόθεσμα, αυτή η συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει σε κάποιου είδους εξέγερση, όπου στο τέλος κάποιος εκρήγνυται, ξεσπάει ή φεύγει ξαφνικά. Επίσης αυτό το φαινόμενο έχει σχέση με την οικογένεια. Για παράδειγμα, εάν δεν επιτρεπόταν να εκφράσετε τις ανάγκες σας ή δεν σας άκουγε κανείς, τότε θεωρείται εσείς σαν δεδομένο πως η γνώμη σας δεν μετράει. Αυτός είναι ο λόγος για μια υπερβολική προσαρμογή.
Όταν έχετε την αίσθηση ότι η σχέση σας προχωράει τέλεια, είναι καλό πρώτον να ελέγξετε γιατί όντως όλα είναι τέλεια. Και δεύτερον, να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά και να καταλάβετε αν ο ένας ή και οι δυο θέτετε όρια ανάμεσα σας και εκφράζετε τις ανάγκες σας».
Οι συγκρούσεις είναι σημαντικές!
Μια σταθερή, ικανοποιητική και υγιής σχέση περιλαμβάνει συγκρούσεις. Μεταξύ άλλων χρησιμεύουν στο να θέτει ο ένας σύντροφος στον άλλον όρια και αυτό βοηθάει στη διαρκή εξέλιξη και ανάπτυξη της σχέσης. «Σε μια υγιή σχέση, οι συγκρούσεις αντιμετωπίζονται με στόχο τη λύση του προβλήματος. Δεν υπάρχουν προβλήματα που να διαρκούν ημέρες», λέει η κυρία Sigrid Sonnenholzer. «Το ζευγάρι ενδιαφέρεται να επιλύσει τη διαφορά το συντομότερο δυνατόν, με στόχο τη λύση», δηλαδή μια σχέση πηγαίνει πολύ καλά όταν στην πραγματικότητα δεν πηγαίνει καλά. Αυτό βέβαια εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο που αντιμετωπίζει το ζευγάρι τα προβλήματα του: ώριμοι όπως πρέπει σαν ενήλικες, με ισότητα, με σεβασμό ή αντίθετα αντανακλαστικά, συναισθηματικά με χειραγώγηση και επώδυνα. Αν ανήκετε στη πρώτη κατηγορία είναι καλό σημάδι για τη σχέση σας.