Τις σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει ο Πρωθυπουργός μαζί με το Σωτήρη Τσιόδρα αύριο το πρωί.

Σε καθολικό lockdown για ένα μήνα μπαίνει η χώρα, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, καθώς τα επιδημιολογικά επιδεινώνονται στη χώρα και το ΕΣΥ πιέζεται λόγω κορονοϊού.

Τις συγκεκριμένες ανακοινώσεις θα κάνει αύριο ο Πρωθυπουργός αύριο το πρωί ο οποίος θα προσδιορίσει και την ημέρα που θα ξεκινήσει. Όπως είπε συγκεκριμένα σχετικά με την ημερομηνία έναρξης του lockdown, «είναι στη διάθεση της κυβέρνησης τα στοιχεία όλα, με βάση τα logistics, και πώς μπορούν να εφαρμοστούν, το ταχύτερο δυνατόν».

Σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θα μείνουν ανοιχτά μόνο τα δημοτικά, ενώ γυμνάσια και λύκεια κλείνουν.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, ο οποίος μίλησε πριν από λίγο στο δελτίο ειδήσεων του Ant1, η απόφαση λήφθηκε μετά την επικοινωνία που είχε με την Επίτροπο Υγείας κ. Στ. Κυριακίδου και την Γενική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) Dr Andrea Ammon.

Ο Υπουργός Υγείας παρουσίασε την κατάσταση της Ελλάδας και έλαβε ενημέρωση για την δυσμενή πορεία της πανδημίας που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη.

Μετά από τις συγκεκριμένες επικοινωνίες, ενημέρωσε την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων όπου παρουσίασε μαζί με τον υφυπουργό και τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ και της πίεσης που δέχεται. Η εισήγηση της Επιτροπής στην Κυβέρνηση είναι λοιπόν το lockdown για ένα μήνα σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο υπουργός επίσης υπερασπίστηκε την επιμονή της Κυβέρνησης να αποκλείει το ενδεχόμενο lockdown πριν από ένα μήνα, λέγοντας ότι τα δεδομένα αλλάζουν από μέρα σε μέρα και ανέφερε πως στη συζήτηση που είχε με τους ευρωπαίους αξιωματούχους, σημειώθηκε πως όποια χώρα κατάφερε να κλείσει νωρίτερα λαμβάνοντας μέτρα, έκλεισε λιγότερο την κοινωνία. „Γλίτωσε χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και κόστισε λιγότερο στην οικονομία και μπόρεσε η χώρα να βγει νωρίτερα από το lockdown“, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι αυξάνονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται λόγω covid και ότι σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.013 κλίνες ΜΕΘ και οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 348 από τις οποίες οι 220 είναι κατειλημμένες.

Σχετικά με το τι πήγε στραβά, ο υπουργός σημείωσε ότι τα μέτρα που λήφθηκαν ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν τηρήθηκαν από όλους και ειδικά από μερίδα νεότερων συμπολιτών μας.