Πυροβολισμοί στη μέση της αυστριακής πρωτεύουσας, αρκετοί νεκροί και τραυματίες. Ο υπουργός Εσωτερικών μιλά για „ξεκάθαρη τρομοκρατική επίθεση“. Μία από τις σκηνές του εγκλήματος ήταν κοντά σε συναγωγή.

Βιέννη – Αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε ύποπτη τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Βιέννης το βράδυ της Δευτέρας. Αυτό επιβεβαιώθηκε από εκπρόσωπο της υπηρεσίας διάσωσης της Βιέννης, του αυστριακού πρακτορείου ειδήσεων APA. Η αστυνομία της Βιέννης έγραψε στο Twitter ότι ένας περαστικός είχε πεθάνει και πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά, συμπεριλαμβανομένου ενός αστυνομικού. Ένας δράστης σκοτώθηκε από την αστυνομία. Υπήρχαν τουλάχιστον έξι σκηνές εγκλήματος. Υπάρχει μια συναγωγή πολύ κοντά σε μία από τις σκηνές εγκληματικότητας.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Karl Nehammer δήλωσε στο ORF ότι ήταν προφανώς τρομοκρατική επίθεση. „Η επίθεση είναι ακόμη σε εξέλιξη“, δήλωσε ο Νεέμερ στις 9.45 μ.μ. Είναι δύσκολο να πούμε με μεγαλύτερη ακρίβεια αυτή τη στιγμή. Εμπλέκονται αρκετοί δράστες.

Η αστυνομία έγραψε στο Twitter ότι πολλοί δράστες οπλισμένοι συμμετείχαν στην επίθεση. Περίπου στις 8 μ.μ., ακούστηκαν πυροβολισμοί «από την περιοχή Seitenstettengasse». Το APA, επικαλούμενο το Υπουργείο Εσωτερικών, ανέφερε ότι υπήρξε σύλληψη.

Τα βίντεο που μεταδόθηκαν από τον ιδιωτικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό Oe24 το απόγευμα της Δευτέρας έδειξαν έναν μασκοφόρο σκοπευτή που πυροβόλησε τουλάχιστον δύο φορές στο δρόμο. Ένα άλλο βίντεο έδειξε μια μεγάλη δεξαμενή αίματος έξω από ένα εστιατόριο.

Δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί εάν η κοντινή συναγωγή ήταν ο στόχος της επίθεσης, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου. Το τοπίο ήταν αρχικά ασαφές. Ένας δημοσιογράφος του ORF ανέφερε ότι μεγάλα τμήματα του κέντρου της πόλης είχαν εγκλωβιστεί και η αστυνομία έψαχνε για άλλους δράστες.

Οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν τους δημόσιους χώρους

Ο πρόεδρος του Israelitische Kultusgemeinde, Oskar Deutsch, έγραψε στο Twitter ότι δεν μπορεί να ειπωθεί αυτή τη στιγμή εάν ο ναός της πόλης ήταν ένας από τους στόχους. „Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι τόσο η συναγωγή στο Seitenstettengasse όσο και το κτίριο όπου στεγάζονται γραφεία, στην ίδια διεύθυνση, δε λειτουργούν πλέον και έκλεισαν τη στιγμή των πρώτων πυροβολισμών.“

Η αστυνομία κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν τους δημόσιους χώρους. «Δουλεύουμε με όλες τις πιθανές δυνάμεις. Αποφύγετε όλους τους δημόσιους χώρους στην περιοχή της πόλης „, ανέφερε στο Twitter. Ζητήθηκε επίσης να μην ανεβάσετε βίντεο ή φωτογραφίες. „ΜΗΝ δημοσιεύετε βίντεο και φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυτό θέτει σε κίνδυνο τόσο τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης όσο και τον άμαχο πληθυσμό!“

Σύμφωνα με την αστυνομία, δεν υπάρχουν στάσεις δημόσιας συγκοινωνίας στο κέντρο της Βιέννης. „Μείνετε ασφαλείς, φύγετε αμέσως από δημόσιους χώρους“, έγραψε στο Twitter η αστυνομία.