Μερικό λοκντάουν δρομολογείται στη Γερμανία από τις 4 Νοεμβρίου. Καγκελάριος και πρωθυπουργοί αναμένεται να συμφωνήσουν στο κλείσιμο εστιατορίων, μπαρ, θεάτρων, ξενοδοχείων. Ανοιχτά παραμένουν καταστήματα και σχολεία.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι γερμανικές υγειονομικές αρχές αναμένουν ότι τα κρούσματα κορωνοϊού θα σπάσουν το φράγμα των 20.000 καθημερινά από σχεδόν 15.000 που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από το Επιδημιολογικό Ινστιτούτο RKI. Για να προλάβει τα χειρότερα η κυβέρνηση δρομολογεί από τις 4 Νοεμβρίου, σε μια εβδομάδα από σήμερα μερικό λοκντάουν διάρκειας 14 ημερών.

Το μεσημέρι στις 2 μ.μ .ώρα Ελλάδας η καγκελάριος Μέρκελ πραγματοποιεί τηλεδιάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίωνμε στόχο τη λήψη παγγερμανικών μέτρων, μιας και τον τελευταίο λόγο σε ζητήματα υγείας έχουν οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων.

Παρατείνεται η οικονομική στήριξη επιχειρήσεων

Στο σχέδιο της συμφωνίας μεταξύ καγκελαρίου και 16 πρωθυπουργών, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων (dpa), αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι: κλείνουν εστιατόρια, μπαρ, θέατρα, ξενοδοχεία, γυμναστήρια και δημόσιοι χώροι άθλησης, ενώ στους δημόσιους χώρους θα επιτρέπεται συνάντηση μελών από το πολύ δύο νοικοκυριά. Αντίθετα ανοιχτά παραμένουν, μέχρι νεοτέρας, καταστήματα, σχολεία, νηπιαγωγεία και κομμωτήρια τηρώντας τους ισχύοντες υγειονομικούς κανόνες.

Όσον αφορά την γερμανική οικονομία το σχέδιο αναφέρει ότι στη βιομηχανία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να διασφαλιστεί, όσο είναι εφικτό, η συνέχεια της εργασίας. Οι εργοδότες οφείλουν να προστατεύουν τους εργαζόμενους και να τους διασφαλίσουν όπου είναι δυνατόν τη τηλεργασία.

Παράλληλα η γερμανική κυβέρνηση προτίθεται να παρατείνει το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων και να διευρύνει την οικονομική βοήθεια για όσους εργάζονται στο χώρο του πολιτισμού.

Στόχος να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού πριν τα Χριστούγεννα

Πριν καλά-καλά ανακοινωθεί το μερικό λοκντάουν γερμανοί οικονομολόγοι προειδοποιούν για επιστροφή της γερμανικής οικονομίας στην ύφεση. Σε περίπτωση που γίνουν πράξη τα σχέδια για νέο λοκντάουν, τότε το ΑΕΠ δεν θα αυξηθεί στο τρέχον τρίμηνο, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο Reuters o επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γεργκ Κρέμερ.

Σύμφωνα με το σχέδιο της συμφωνίας στόχος των μέτρων είναι να περιοριστεί δραστικά η εξάπλωση του ιού πριν τα Χριστούγεννα και να προστατευθούν οι ευπαθείς ομάδες και κυρίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, χωρίς όμως να αποκλειστούν εντελώς από τη κοινωνική ζωή. Εκτός αυτού στο σχέδιο σημειώνεται ότι θα αυξηθούν οι έλεγχοι για τη τήρηση των νέων περιοριστικών μέτρων, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει νέα εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τα μέτρα, την εφαρμογή και τους στόχους τους.

Ανοιχτό παραμένει ωστόσο αν οι τοπικοί πρωθυπουργοί συμφωνήσουν σε ένα κοινό παρανομαστή στη βάση των μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση ή αν θα συνεχίσουν να ισχύουν πολλοί και διαφορετικοί κανόνες από κρατίδιο σε κρατίδιο.

dpa

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος