Ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας CureVac της Tübingen, Franz-Werner Haas, δεν αναμένει ότι το εμβόλιο της εταιρείας του κατά του κοροναϊού θα κυκλοφορήσει φέτος στην αγορά. „Δεν το πιστεύω“, είπε την Παρασκευή στη Στουτγκάρδη. Ίσως πάει πιο γρήγορα, αλλά δεν θέλει να δίνει υποσχέσεις. „Αυτό θα ήταν απλώς άδικο“.

Η Haas συνεχίζει να το αναμένει το πρώτο εξάμηνο του 2021. Αυτό εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από την πρόσληψη 30.000 εθελοντών για τη δοκιμή ώστε να πάνε στην επόμενη φάση της κλινικής μελέτης. Απαιτείται παγκόσμια ανοσοποίηση – είναι πεπεισμένος ότι το CureVac θα βρει μέρος, ακόμα κι αν το εμβόλιο προέρχεται από το Tübingen με λίγους μήνες καθυστέρηση, δήλωσε ο Haas με σκοπό τους ανταγωνιστές.

Σύμφωνα με προηγούμενες δοκιμές, η Haas πιστοποίησε ότι το εμβόλιο CureVac είχε καλά αποτελέσματα. Τα 250 άτομα από την πρώτη φάση της δοκιμής το ανέχονταν πολύ καλά, δήλωσε ο Haas. Η δεύτερη μελέτη για τον έλεγχο του υποψηφίου εμβολίου του βρίσκεται σε εξέλιξη – στο Περού και τον Παναμά με 690 υγιείς συμμετέχοντες. Στη συνέχεια, η εταιρεία σχεδιάζει να ξεκινήσει την παγκόσμια κλινική δοκιμή με έως και 30.000 συμμετέχοντες.

Μετά την BioNTech στο Μάιντς, η CureVac ήταν η δεύτερη γερμανική εταιρεία που έλαβε έγκριση για κλινική μελέτη. Το εμβόλιο βασίζεται στο mRNA και διεγείρει την παραγωγή μιας πρωτεΐνης του ιού στο σώμα. Αυτό ενεργοποιεί μια ανοσοαπόκριση που υποτίθεται ότι προστατεύει τους ανθρώπους από τον ιό.

Η μελέτη εμβολίων ξεκίνησε στα μέσα Ιουνίου.