Για τον κίνδυνο τζιχαντιστών προειδοποιεί την Ελλάδα και την Κύπρο η Αίγυπτος, με απόρρητη έκθεσή της που παρουσιάστηκε στο ύψιστο επίπεδο ηγεσίας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα».

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, ο ίδιος Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι μετέφερε τον φόβο του Καΐρου, προειδοποιώντας τόσο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη ότι η Τουρκία εμπλέκει και «χρησιμοποιεί ανοιχτά» πλέον τον ισλαμιστικό παράγοντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, στην 8η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία την περασμένη Τετάρτη, ο Σίσι μετέφερε στις ηγεσίες Ελλάδας και Κύπρου την ανησυχία του για την ανάμειξη της Άγκυρας σε όλες τις περιφερειακές διενέξεις και, κυρίως, για τον τρόπο με τον οποίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμπλέκει ισλαμιστές.

Ο Αλ Σίσι φέρεται να μετέφερε στους δύο συνομιλητές του ότι το ζήτημα είναι εξαιρετικής σημασίας και τους ζήτησε να το κρατήσουν ψηλά στην διπλωματική τους ατζέντα. Κατά τον ίδιο, το ζήτημα αφορά και το μέτωπο στη Λιβύη αλλά και την ίδια την εσωτερική ασφάλεια της Αιγύπτου. Όπως όμως είπε, ο έλεγχος των ισλαμιστών θεωρείται κρίσιμος όχι μόνο στη δική του χώρα αλλά και ευρύτερα στην περιοχή.