«Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω έναν ομοφυλόφιλο;» είχε δηλώσει πριν από επτά χρόνια ο Πάπας Φραγκίσκος. Τώρα θέλησε να δώσει συνέχεια παίρνοντας θέση με ακόμη σαφέστερο τρόπο υπέρ των ομόφυλων ζευγαριών.

«Πρέπει να εγκριθούν νόμοι, οι οποίοι να καλύπτουν τα ομόφυλα ζευγάρια τα οποία συζούν, είναι ανάγκη να τους παρασχεθεί νομική κάλυψη», τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος σε ντοκιμαντέρ που του αφιερώνεται και παρουσιάσθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ρώμης. Οι δηλώσεις του αναπαράγονται επίσης και από όλα τα καθολικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Παράλληλα, ο Ποντίφικας πρόσθεσε: «οι ομοφυλόφιλοι δικαιούνται να έχουν οικογένεια. Είναι παιδιά του Θεού και έχουν το δικαίωμα αυτό. Κανείς δεν πρέπει να μπαίνει στο περιθώριο ή να νοιώθει δυστυχία για τούτο τον λόγο». Ο Αργεντινός Ποντίφικας αποκαλύπτει επίσης ότι έδωσε προσωπική μάχη υπέρ των θέσεων αυτών μέσα στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρουν σήμερα δικαίως ότι «το Βατικανό σείεται, μετά τις ιστορικές αυτές δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου» και αναμένουν να δουν ποιες πρακτικές συνέπειες θα έχουν οι σαφέστατες αυτές δηλώσεις.

Όλοι έχουν θέση στο καθολικό ποίμνιο

Ο Πάπας επικοινώνησε τηλεφωνικά και με πολλά ομόφυλα ζευγάρια (κάποια από αυτά και με παιδιά) για να τα διαβεβαιώσει ότι συνεχίζουν να ανήκουν στο καθολικό ποίμνιο και ότι καμία διάκριση δεν είναι ανεκτή και δικαιολογημένη.

Είναι σαφές ότι ο Ποντίφικας θέλει να αλλάξει οριστικά την στάση πιστών και ιερέων στο σημαντικό αυτό θέμα και να διασαφηνίσει ότι πρόκειται να συνεχίσει την προσπάθειά του. Από την άλλη, βέβαια, τόσο μέσα στο Βατικανό όσο και στις διάφορες χώρες με καθολικούς πιστούς, υπάρχουν ακόμη  σημαντικές αντιστάσεις. Ο Φραγκίσκος υψώνει με μοναδικό τρόπο την φωνή του υπέρ των μεταναστών, των φτωχότερων, των ομοφυλόφιλων, αλλά και της οικονομικής διαφάνειας μέσα στον ίδιο του τον οίκο. Μένει να δούμε αν η πιο συντηρητική πτέρυγα των Καρδιναλίων θα τον ακολουθήσει.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη