Σαμπουάν σε κομμάτι, οδοντόκρεμα ως δισκίο, κραγιόν σε χαρτί: το κατάστημα Ohne PlaPla άνοιξε στη μέση της Στουτγκάρδης. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη, είναι το πρώτο φαρμακείο χωρίς πλαστικά στη Γερμανία.

Είναι ένα ασυνήθιστο της περιοχής: μεταξύ Theodor-Heussstrasse και Königstrasse, σε άμεση επαφή με τα Starbucks, Saturn και Tequila Bar, υπάρχει τώρα ένα βιώσιμο φαρμακείο, και το όνομα αυτού Ohne PlaPla. Κανένα από τα προϊόντα στα κιβώτια συγκομιδής λευκής βαφής που έχουν μετατραπεί σε ράφια δεν περιέχει μικροπλαστικά, κανένα δεν περιέχει φοινικέλαιο και τίποτα δεν είναι συσκευασμένο σε πλαστικό. Το κραγιόν διατίθεται σε χάρτινο σωλήνα, γύψο από μπαμπού, οδοντόκρεμα σε μορφή δισκίου ή σε φιάλη, σκόνη σε ξύλινο βάζο, απορρυπαντικό με τη μορφή λεπτού φύλλου, το οποίο είναι βιοαποικοδομήσιμο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τέτοια τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι ήδη διαθέσιμα σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, „αλλά ενώ είναι συχνά χωρίς πλαστικά, περιέχουν φοινικέλαιο – ή αντίστροφα“, λέει ο Hergen Blase, Διευθύνων Σύμβουλος της Ohne PlaPla.

Εν τω μεταξύ, υπάρχει μόνο μια πολύ μικρή επιλογή σε είδη φαρμακείου μη συσκευασμένα σε καταστήματα. Ο Hergen Blase είναι εξοικειωμένος με τον κλάδο. Πριν από ενάμισι χρόνο, ο 51χρονος εγκατέλειψε τη δουλειά του στο Kaufland Group και άνοιξε ένα κατάστημα μη συσκευασμένων προϊόντων στο Ludwigsburg. Το φαρμακείο στη Στουτγκάρδη είναι το δεύτερο και σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το πρώτο φαρμακείο χωρίς χρήση πλαστικών σε όλη τη Γερμανία.

„Φυσικά το άνοιγμα ενός τέτοιο φαρμακείου εμπεριείχε υψηλό κίνδυνο“, λέει ο Blase, „με μεγαλύτερο κίνδυνο τον κορονοϊό.“ Οι τελευταίοι μήνες ήταν δύσκολοι για το κατάστημά μη συσκευασμένων προϊόντων του στο Ludwigsburg, το οποίο υπέστη σημαντικές απώλειες. Στην πανδημία ωστόσο πανδημία δεν είναι όλα αρνητική, τονίζει. Λόγω της κρίσης, πολλοί είχαν σκεφτεί πώς ήθελαν να ζήσουν και είχε αυξηθεί η συνειδητοποίηση της βιώσιμης κατανάλωσης. «Έγινε ένα κλικ σε πολλούς ανθρώπους οι οποίοι είχαν βαρεθεί τα μικροπλαστικά. „

Επιπλέον, όπως διαφημίζει ο Bubble, είναι επίσης πολύ καλύτερο να μην υπάρχουν πολλά πλαστικά μπουκάλια και κουτιά στο μπάνιο και στην κουζίνα, αλλά «ωραία ποτήρια και μπολ». Στην περίπτωση όπου προϊόντα απαιτούν συσκευασία, οι πελάτες πρέπει να φέρουν τα δικά τους δοχεία για τη μεταφορά. Αυτό δημιουργεί τη λιγότερη ποσότητα αποβλήτων. Εάν δεν έχουν μαζί τους ένα εμπορευματοκιβώτιο, μπορούν να το αγοράσουν ή να το δανειστούν.

Και γιατί άνοιξε εκεί το βιώσιμο φαρμακείο του, πίσω από το Schlossplatz, και όχι στις κάπως πιο εναλλακτικές αστικές περιοχές της Στουτγκάρδης-Νότου, -Δυτικά ή -Ανατολικά; «Αυτό δεν είχε προγραμματιστεί», παραδέχεται ο Hergen Blase. Στην Greenality, που βρίσκεται επίσης πίσω από το Schlossplatz, υπάρχει ένα κατάστημα ρούχων το οποίο έχει επεκταθεί και έχει ενοικιάσει επιπλέον δωμάτια, περίπου 60 τετραγωνικά μέτρα στο Fürstenstrasse εκ των οποών τα 5 έχουν γίνει δωρεάν, «Ο ιδιοκτήτης του Greenality, Markus Beck, με ρώτησε αν με ενδιέφερε να γίνω ευσυνείδητος». Επειδή δεν υπήρχαν αποθήκες εκεί, έγινε γρήγορα σαφές ότι ένα μη συσκευασμένο παντοπωλείο δε θα λειτουργούσε – αλλά ένα φαρμακείο θα λειτουργούσε.

Ακόμα κι αν σήμερα σχεδόν καμία εταιρεία δεν αντέχει να μην δώσει προσοχή στη βιωσιμότητα, η συνειδητή κατανάλωση εξακολουθεί να καταλαμβάνει σημαντική θέση, λέει ο Blase. Σύμφωνα με μια μελέτη του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας, κάθε Γερμανός πολίτης παράγει 37,4 κιλά απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών κάθε χρόνο. Οι άνδρες ειδικότερα θα δυσκολευόταν να στραφούν σε προϊόντα χωρίς πλαστικό. Πολλοί απέρριψαν την ιδέα της ξαφνικής χρήσης σαμπουάν ή αφρόλουτρο σε στερεά μορφή.Ωστόσο υπάρχει κάτι που προσφέρεται για όσους θέλουν να χρησιμοποιούν σαμπουάν υγρής μορφής: μια σκόνη σαμπουάν που μπορεί να χρησιμοποιήθει για το ντους.