Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να θεσπίσει αλλαγές, οι οποίες θα απαγoρεύουν στις ρωσικές αρχές να αναγνωρίζουν γάμους ομόφυλων ζευγαριών που έχουν τελεστεί εκτός Ρωσίας.

Ένα νομικό παραθυράκι στο οικογενειακό δίκαιο της Ρωσίας αναγνωρίζει τα ομόφυλα ζευγάρια που έχουν παντρευτεί στο εξωτερικό, εφόσον δεν είναι στενοί συγγενείς ή δεν είναι ήδη παντρεμένοι. Αυτό οδήγησε σε τουλάχιστον δύο πολύκροτες υποθέσεις, κατά τις οποίες Ρώσοι υπάλληλοι αναγνώρισαν το γάμο γκέι ζευγαριών.

Ο Πούτιν υπέβαλε σχέδια τροποποιήσεων στον Οικογενειακό Κώδικα της Ρωσίας αυτήν την εβδομάδα απαγορεύοντας τις «ανήθικες ερμηνείες» διεθνών συνθηκών που διέπουν τις οικογενειακές υποθέσεις. σύμφωνα με την εφημερίδα Vedomosti.

«Η απαγόρευση αφορά κυρίως σε γάμους ομόφυλων ζευγαριών», ανέφερε ανώνυμο μέλος της task force του Πούτιν για συνταγματικές τροποποιήσεις.

Η πηγή επισήμανε συγκεκριμένα τους γάμους ίδιου φύλου που έχουν γίνει στο εξωτερικό.

Οι ρωσικές αρχές θα είναι πλέον σε θέση να αμφισβητήσουν τις «ανήθικες διεθνείς αποφάσεις» με το Συνταγματικό Δικαστήριο, σημειώνει το δημοσίευμα.

Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών. Μετά την ψηφοφορία για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, οι νομοθέτες υπέβαλαν νομοσχέδια με σκοπό την απαγόρευση γάμου ανάμεσα σε γκέι και τρανς άτομα.

Ο εφημερίδα δεν ανέφερε πότε οι νομοθέτες σκοπεύουν να ψηφίσουν την συγκεκριμένη πρόταση. Οι υπόλοιπες πάντως συνταγματικές μεταρρυθμίσεις του Πούτιν, που απαιτούν αλλαγές στους ομοσπονδιακούς νόμους έχουν αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα για το κοινοβούλιο της Ρωσίας.