Η υποδοχή προσφύγων οι οποίοι φιλοξενούνται στην Ελλάδα και η κατανομή τους μεταξύ των γερμανικών δήμων και κοινοτήτων θα είναι το θέμα τηλεδιάσκεψης που θα έχει την Τρίτη η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ με δημάρχους και άλλους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση τής αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Μαρτίνα Φιτς, «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καλωσορίζει επί της αρχής την προσήλωση πολλών κρατιδίων και πόλεων στα άτομα που έχουν ανάγκη προστασίας» και έχει ολοκληρώσει ειδικό σχέδιο, σε συνεργασία με φορείς των κρατιδίων. Το σχέδιο, διευκρίνισε, πέρα από την προθυμία των κρατιδίων για την υποδοχή ατόμων από την Ελλάδα, λαμβάνει υπόψη ενδεχόμενους οικογενειακούς δεσμούς των συγκεκριμένων προσφύγων και πιθανές ειδικές ιατρικές ανάγκες. Από την άλλη πλευρά, η παροχή στέγης και η περαιτέρω κατανομή στους δήμους αποτελεί αρμοδιότητα των κρατιδίων, προσέθεσε η κ. Φιτς, η οποία ωστόσο τόνισε ότι αντίστοιχα προγράμματα υποδοχής που έχουν εκπονήσει κάποια κρατίδια χωρίς συντονισμό με το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών δεν συνάδουν με την ισχύουσα νομοθεσία, ενώ δεν σχεδιάζεται κάποια σχετική αλλαγή της.

Όπως εξήγησε, απαντώντας εμμέσως στις κυβερνήσεις κρατιδίων οι οποίες απειλούσαν ακόμη και με αγωγές τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ επειδή δεν τους επέτρεπε να υποδεχθούν πρόσφυγες απευθείας από την Ελλάδα, τα προγράμματα ανθρωπιστικής φιλοξενίας αποτελούν τμήμα της γερμανικής μεταναστευτικής πολιτικής και σχετίζονται με την εξωτερική και την ευρωπαϊκή πολιτική της χώρας, η οποία ασκείται μόνο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Επιπλέον, η κατάρτιση και ο συντονισμός τής πολιτικής για την μετανάστευση και το Άσυλο αποτελούν αρμοδιότητα της ομοσπονδίας και όχι των κρατιδίων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ