Οι καταδικασθέντες ζητούν να αφεθούν ελεύθεροι μέχρι το Eφετείο καθώς διαφορετικά θα υποστούν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους υπέρμετρη βλάβη. Στα επιχειρήματα οι… πίτσες και τα πεϊνιρλί του Μπούκουρα..

Τη μάχη της αναστολής  έδωσαν την Παρασκευή οι διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι υπέβαλαν τα σχετικά αιτήματά.

Οι καταδικασθέντες ζητούν να αφεθούν ελεύθεροι μέχρι το Eφετείο καθώς διαφορετικά θα υποστούν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους υπέρμετρη βλάβη ενώ δεν αποτελούν ύποπτοι τέλεσης νέων εγκλημάτων ή ύποπτοι φυγής. Το δικαστήριο διέκοψε για τη Δευτέρα 11 το πρωί, οπότε και θα αγορεύσει επί της χορήγησης αναστολών η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου.

Στο δικαστήριο βρέθηκαν οι Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος κατέθεσε και αποχώρησε, καθώς και ο Γιώργος Γερμενής, μαζί με τη μητέρα του.

Ο πρώην βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης στο Εφετείο, όπου συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής, 16 Οκτωβρίου 2020
Ο πρώην βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης στο Εφετείο, όπου συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής, 16 Οκτωβρίου 2020 FOTO: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δικηγόρος Μιχαλολιάκου: Σήκωνε το δεξί χέρι, δεν έκανε κάτι άλλο

Μεγάλος απών ο Νικ. Μιχαλολιάκος, ο οποίος μέσω των συνηγόρων του ζήτησε κι αυτός την αναστολή της ποινής του έως το εφετείο. «Μιλάμε για έναν αρχηγό κόμματος. Δεν θα είχε κάνει κάτι να αποφύγει τη λοιδορία έστω της ΓΑΔΑ; Αλλά έμεινε εκεί, στο σπίτι του. Αν μπορούσαν να τον φέρνουν εδώ να τον δικάζουν με τις χειροπέδες, θα το έκαναν. Ζητάνε την κεφαλή επί πινακι του Μιχαλολιάκου. Ειναι αδίστακτοι» υποστήριξε ο Δημ. Παπαδέλης και αναρωτήθηκε: «έκλεισε η εφημεριδα. Το κομματικό όργανο του κόμματος. Αυτό δεν ειναι ανεπανόρθωτη βλάβη; Το κατάφεραν. Έχει ερημώσει το κόμμα, η οργάνωση. Δεν υπαρχει η φωνή αυτού του κόμματος και συγχαρητήρια στο think tank που το σκέφτηκε…».

Και συνέχισε: «Όλη αυτή η ιστορία κρίνεται επειδη σήκωνε το χερι το δεξί. Οχι γιατί εκανε κατι αλλο. Ο Μιχαλολιάκος κινδυνεύει να παει φυλακή αλλά σκεφτείτε μετά απο 4 χρόνια ποιά θα ειναι η συνέπεια αν αθωωθεί. Συντάσσομαι σε αυτό με την κυρία εισαγγελέα. Τον καταδίκασαν καποιες εφημεριδες που είχαν το πάνω χέρι αλλά αυτές αλλάζουν. Τι θα γίνει αν αυτός ο ανθρωπος αθωωθεί;».

Σύμφωνα με το συνήγορο, η βλαβη «είναι και στο πετσί του στην οικογένεια του» και κατέληξε ότι πληροί τις προϋποθέσεις για αναστολή της ποινής του.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Παρακάλια χρυσαυγιτών για αναστολή με πίτσες, πεϊνιρλί και... Αρχαιολογία
Ο πρώην βουλευτής Γιώργος Γερμενής προσέρχεται στο Εφετείο Αθηνών , όπου συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής, Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020. FOTO: EUROKINISSI

Κασιδιάρης: „Είμαι αθώος. Εξοντωτική η ποινή“

„Ήρθα να υποβάλλω το αίτημα αναστολής μέχρι την έφεση. Και για να διακηρύξω την αθωότητα μου. Επί οκτώ ώρες η εισαγγελέας έχει δηλώσει πως είμαι αθώος. Πληρώ όλες τις προϋποθέσεις , όταν προφυλακίστηκαν για ένα χρόνο και τότε τόνιζαν πως είμαι αθώος. Ομοίως και τώρα επιμένω πως για το αδίκημα που κρίθηκαν ένοχος ζητώ το δικαίωμα να πάω στο εφετείο. Εάν δεν την πάρω δεν θα έχω αυτό το δικαίωμα. Μέχρι να τελειώσει το εφετείο δυστυχώς θα έχω εκτίσει αυτή την εξοντωτική ποινή.

Για την ανεπανόρθωτη βλάβη , ξεκίνησα και πάλι την επαγγελματική ζωή μου, τη δουλειά μου. Για δεύτερη φορά θα είμαι στη φυλακή χωρίς να έχω το δικαίωμα μιας κρίσης σε δεύτερο βαθμό.

Η ποινή των 13 ετών με εξοντώνει σε κάθε επίπεδο. Έχουν ήδη παραβιαστεί όσα αναφέρει η ΕΣΔΑ. Δεν είναι δυνατόν να κρίνετε με 20000 βίαιους διαδηλωτές έξω από την αίθουσα. Βγήκαν όλοι οι πολιτικοί και προανήγγειλαν την απόφαση και πίεσαν με τρόπο παράνομο.

Μη μου στερήσετε αυτό το δικαίωμα που δικαιούνται όλοι οι Έλληνες πολίτες. Ακούστηκαν τρανταχτά νομικά επιχειρήματα. Σε όλα τα επίπεδα της διαδικασίας υπήρξαν δικαστές και εισαγγελείς που είπαν πως είμαι αθώος“.

Ο πρώην βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης στο Εφετείο, όπου συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής, 16 Οκτωβρίου 2020
Ο πρώην βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης στο Εφετείο, όπου συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής, 16 Οκτωβρίου 2020 FOTO: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γερμενής: „Έχω δυο ανήλικα παιδιά“

«Μετά το 18μηνο στη φυλακή, είχα βαρύτατους περιοριστικούς όρους. Τους τήρησα όλα τα χρόνια. Έχω δυο ανήλικα παιδιά 4 και 8 ετών. Η μεγάλη μου κόρη βίωσε άσχημα την προφυλάκιση μου. Σέβομαι την απόφαση και το δικαστήριο σας αλλά δεν συμφωνώ με το περιεχόμενο της. Θέλω να παλέψω στο Εφετείο» ανέφερε ο πρώην βουλευτής Γ. Γερμενής προσθέτοντας ότι πέρασε δύσκολα το προηγούμενο διάστημα: «Το τελευταίο τρίμηνο είμαι εξωτερικός συνεργάτης του Λαγού, του ευρωβουλευτή, με μισθό 525 ευρώ. Κατάφερα να πάρω το πτυχίο μου στο πανεπιστήμιο στην Αρχαιολογία» είπε στο δικαστήριο, συμπληρώνοντας: «Εγώ είμαι αρτοποιός. Δεν βρέθηκε ούτε ένας που να θέλει να με πάρει στη δουλειά του. Ευτυχώς βρέθηκε αυτή η θέση τώρα. Εγώ συντηρώ την οικογένεια μου».

Στη συνέχεια κατέθεσε η μητέρα του Γ. Γερμενή η οποία αναφέρθηκε στα προβλήματα υγείας του πατέρα του. «Σαν μοναχογιός που είναι τον βοηθάει πολύ. Από εργασία ξέρω ότι βοηθάει το Λαγό σαν γραμματειακή υποστήριξη. Ζητάω την κατανόησης σας. Ευχαριστώ πολύ και την επιείκεια σας».

„Ο κ. Μπούκουρας δεν ξέρει να κάνει τίποτα άλλο από πίτσες κι πεϊνιρλί“

Η συνήγορος του πρώην βουλευτή Στάθη Μπούκουρα ζήτησε την αναστολή της ποινής του: «Μέχρι να ολοκληρωθεί το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αν μπει φυλακή θα έχει εκτίσει την ποινή του» είπε.

Μάλιστα, η Βάσω Πανταζή υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της δίκης ήρθαν 13 μάρτυρες ανάμεσα τους και ένας μητροπολίτης, οι οποίοι περιέγραψαν τη σύννομη και ήσυχη ζωή που ζει ο Σταθης Μπούκουρας, επισημαίνοντας στο τέλος: «κ. Πρόεδρε ο Μπούκουρας δεν ξέρει να κάνει τίποτα άλλο από πίτσες κι πεϊνιρλί».

Η Ελένη Ζαρούλια και το φαρμακείο

«Η κα. Ζαρούλια υπέστη τον πιο σκληρό δικονομικό καταναγκασμό που έχω συναντήσει στη ζωή μου. Έμεινε κατ’οικον περιορισθείσα από το 2014 με μόνη έξοδο να επισκέπτεται τον προφυλακισμένο σύζυγο της και το φαρμακείο» ανέφερε ο συνήγορος της ζητώντας την αναστολή της ποινή της, συμπληρώνοντας: «Το δικαίωμα της αναστολής το απολαμβάνει και ο τελευταίος μη Έλλην καταδικασθείς. Μετά από 7 χρόνια άγριας ταλαιπωρίας ζητά να της αναγνωρίσετε ότι εμφανίζεται ενώπιον σας όποτε το ζητήσατε».

«Έχει θέσει τον εαυτό της στη διάθεση των αρχών με όρους που δεν έχω δει ούτε στους πιο σκληρούς ποινικούς» ανέφερε η υπεράσπιση της Ε. Ζαρούλια και προσέθεσε: «Αν δεν χορηγήσετε αναστολή προκαλείται Βλάβη στα δικαιώματα ενός κατηγορούμενου που πρέπει να φτάσει στο εφετείο μακριά από κραυγές από αυτούς που θα ήθελαν να μην έχουν ούτε το δικαίωμα για έφεση».

Δεν είπε λέξη ο Ματθαιόπουλος

Την αναστολή της ποινής του έως το εφετείο ζήτησε και ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος. «Είναι ο μόνος που μπορεί να προσφέρει τροφή στη μητέρα, η οποία θα υποστεί υπερμετρη  βλάβη» υποστήριξε ο συνηγορος του. «Δεν έχω να πω κάτι» πρόσθεσε ο Αρτ. Ματθαιόπουλος και αποχώρησε.

Ηλιοπουλος: Δώστε μου μου μια δευτερη ευκαιρία

«Δεν μπορώ να κρύψω την πικρία μου για τη καταδίκη», είπε ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, ο οποίος μίλησε για τις δυο ανήλικες κόρες του, ο οποίες όπως είπε, δέχονται μπούλινγκ στο σχολείο. Ζήτησε μια δεύτερη ευκαιρία για να ζήσει με την οικογένειά του. «Με καταδικάσατε αλλά παρακαλώ για μια δεύτερη ευκαιρία» είπε ο ίδιος ο Παν. Ηλιοπουλος στο δικαστήριο ζητώντας την αναστολή εκτελεσης της ποινής του.

Ο ηλικιωμένος Μιχάλης Αρβανίτης

Η πλευρά του καταδικασθέντα Μιχ. Αρβανίτη υποστήριξε ότι αν εκτελεστεί η ποινή που επιβλήθηκε στον εντολέα της τότε εκείνος θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη, καθώς είναι 75 ετών.

Αντώνης Γρέγος και οι σοβαροί οικογενειακοί λόγοι

Ηλεκτρονικό βραχιολάκι προκειμένου να μετακινείται στο Δήμο Θερμαϊκού όπου κατοικεί και στο Δήμο Θεσσαλονίκης οπου εργάζεται, αιτήθηκε ο Αντώνης Γρέγος μέσω της υπεράσπισής του, εφόσον δεν του χορηγηθεί ανασταλτικό στην έφεση.

Παράλληλα, επικαλέστηκε σοβαρούς οικογενειακούς και οικονομικού λόγους εξαιτίας των οποίων θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη αν οδηγηθεί στη φυλακή.

Πολύβιος Ζησιμόπουλος που δεν ακούστηκε στη δίκη

„Ούτε φυγόποινος είναι, ούτε φυγόποινος. Έχει ένα παιδί 10 χρόνων το οποίο πάσχει από αυτοάνοσο νόσημα. Η σύζυγος του είναι εν ενεργεία αξιωματικός στο 401 και τώρα λόγω της επιφυλακής απουσιάζει συνεχώς. Άρα αν μπει φυλακή θα μείνει ένα παιδί στο σπίτι μόνο“ υποστήριξε η υπεράσπιση του Ζησιμόπουλου.

«Ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος ήταν συνεπής σε όλη τη διάρκεια της διαδικασιας. Η συμπεριφορά του ήταν τυπική. Το όνομα του δεν ακούστηκε ούτε πέντε φορές σε ολόκληρη τη δίκη» είπε ο συνήγορος του ζητώντας την αναστολή της ποινής του μέχρι το Εφετείο.

Το παράπονο του Παππά

Η υπεράσπιση του Χρ. Παππά είπε ότι «ο χρόνος της κράτησης δεν γυρίζει πίσω, είτε αθωωθεί είτε όχι. Αν δεν δεχθείτε την αναστολή, όταν τελειωσει το εφετείο θα έχει εκτίσει την ποινή του. Δεν θα ήθελα να πει ο ανθρωπος αυτό ότι „αδικήθηκα“, να μην μείνει στην ψυχή του αυτό. Μην αφήσετε στον άνθρωπο αυτό το παράπονο να εκτίσει μία ποινή που θα μπορούσε να μην την εκτίσει. Να μην εκφέρει το παράπονο αυτό προς τα πάνω».

Απειλές Λαγού κατά του δικαστηρίου

Νέο κρεσέντο του Ιω. Λαγού στο δικαστήριο, αυτή τη φορά ενώ βρίσκεται στο εξωτερικό. Ο Λαγός δεν προχώρησε σε κανένα αίτημα και εκτόξευσε απειλές κατά του δικαστηρίου.

Ο υπερασπιστής του ανέγνωσε την εξής δήλωση του καταδικασμένου:

«Το δικαστηριο ενήργησε μεροληπτικά εις βάρος μου. Με καταδίκασε βάση εντολών, δεν αναγνωρίζω τη διαδικασία και θα προσφύγω στα ευρωπαϊκά δικαστηρια για να αποδείξω τι έλαβε χωρα. Πεντέμισι χρονια οφειλε η δικαιοσύνη να αντιληφθεί όσα αντιλήφθηκαν εισαγγελεις και δικαστες και ενω οφειλε να ειναι τυφλή αποδείχθηκε ότι λειτουργούσε κατόπιν εντολών».

Οπως διευκρίνησε ο δικηγόρος του, αφορμή στάθηκε ερώτηση του δικαστηρίου προς το Παν. Ηλιόπουλο εάν και πού εργάζεται η σύζυγος του. «Θεώρησε μεμπτή την ερώτηση προς τη μάρτυρα για το τί δουλειά κανει η συζυγος του. Επειδη ειναι της πάσης γνωστό ότι εργάζεται στο γραφείο του ευρωβουλευτή» διευκρίνησε ο δικηγόρος.

Πρόεδρος: Δεν ειναι βεβαια…

Υπεράσπιση: Δεν θα ζητησει τιποτα από το δικαστήριο σας. Οφείλω ως υπερασπιστης να αναγνώσω τη δήλωσή του.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Αντωνία Ξυνού, news24/7