Την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και πάλι στη Γερμανία και τη λήψη νέων μέτρων σχολιάζει ο γερμανικός τύπος. Στο προκλητικό άνοιγμα των Βαρωσίων με παρέμβαση Ερντογάν αναφέρεται ρεπορτάζ της SZ.

Βασικό θέμα στα σχόλια του γερμανικού τύπου αποτελεί η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Γερμανία και ο γενικότερος προβληματισμός για τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων. 

Η Berliner Zeitung σχολιάζει: «Αντί να υπερφορτώνονται τα μικροβιολογικά εργαστήρια και να οδηγούνται οι υγειονομικές αρχές σε νευρικό κλονισμό, πρέπει να εισαχθούν επιτέλους παντού γρήγορα τεστ κορωνοϊού- όχι μόνο σε νοσοκομεία και γηροκομεία, αλλά όπου υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος εξάπλωσης του ιού, όπως σε σχολεία και ορισμένες εταιρείες. Οι λεγόμενες δοκιμές αντιγόνων είναι ήδη διαθέσιμες ως απλά στοματικά διαλύματα, όπως αυτές που αναπτύχθηκαν στο Μάνχαϊμ. Με αυτά τα τεστ, άτομα που έχουν μολυνθεί, μπορούν να αναγνωριστούν αξιόπιστα τη στιγμή μάλιστα που η νόσος είναι ιδιαίτερα μεταδοτική. Αυτό είναι όλο, αν θέλουμε να τεθεί υπό έλεγχο η εξάπλωση του ιού – φυσικά σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, όπως η καραντίνα. Οι ανακοινώσεις που προκαλούν ανησυχία, η απομόνωση ή οι απαγορεύσεις φιλοξενίας δεν βοηθούν κανέναν».

Τις συνέπειες της επιβολής νέων περιορισμών για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα ενόψει δεύτερου κύματος πανδημίας σχολιάζει η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt, η οποία παρατηρεί: «Σε κάθε περίπτωση, για την περαιτέρω οικονομική ανάκαμψη, είναι απαραίτητο τα επαγγελματικά ταξίδια να παραμείνουν δυνατά. Η άμεση επαφή με ανθρώπους είναι σημαντική σε βασικούς βιομηχανικούς τομείς προκειμένου να συμφωνηθούν παραγγελίες, να στηθούν μηχανικές εγκαταστάσεις σε πελάτες, να συντηρηθούν και να πωληθούν μηχανήματα. Το ζητούμενο είναι να αποφευχθούν οι μολύνσεις με κορωνοϊό, εκεί όπου εμφανίζονται συχνότερα – και όχι να απαγορευθούν οι μετακινήσεις, ειδικά εντός Γερμανίας».

Βαρώσια: «το πιο πρόσφατο πραξικόπημα του Ερντογάν»

Στο άνοιγμα των Βαρωσίων μετά από παρέμβαση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και τις πολιτικές συνέπειες της κίνησης αναφέρεται ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung από την Kων/πολη και σημειώνει: «Αν η διεθνής πολιτική σκηνή έμοιαζε με λαϊκό πανηγύρι με ζονγκλέρ, ξιφομάχους, μάγους και ταχυδακτυλουργούς, τότε οι εμφανίσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ήταν αναμφίβολα ο κύριος πόλος έλξης. Σχεδόν κάθε εβδομάδα προκαλεί μια νέα κρίση στην Άγκυρα, κάνει εντελώς απρόβλεπτες κινήσεις, εκπλήσσει τους φίλους του -τους λίγους που έχει αυτή τη στιγμή-, τους αντιπάλους του -έχει πολλούς από αυτούς- και τη κοινή γνώμη. Το πιο πρόσφατο πραξικόπημα του Ερντογάν είναι το άνοιγμα μιας εγκαταλελειμμένης λουτρόπολης στη διχοτομημένη Κύπρο. Η πόλη φάντασμα, τα Βαρώσια, υπήρξε περίκλειστη στρατιωτική ζώνη από την τουρκική εισβολή του 1974».

Όπως παρατηρεί η SZ «με το άνοιγμα των Βαρωσίων, ο Ερντογάν και η μαριονέτα του, ο τουρκοκύπριος (πρωθυπουργός) Τατάρ όχι μόνο αποξενώνονται από την Kυπριακή Δημοκρατία αλλά από και την ΕΕ (…) O Ερντογάν προφανώς δεν αποδέχεται ότι και μετά τη Σύνοδο Κορυφής η Τουρκία απειλείται με κυρώσεις σε περίπτωση που η Άγκυρα συνεχίσει να στέλνει ερευνητικά πλοία για αναζήτηση φυσικού αερίου σε περιοχές που αξιώνουν Ελλάδα και Κύπρος, μέλη της ΕΕ. Η καγκελάριος Μέρκελ πρέπει να αισθάνεται προσβεβλημένη από το άνοιγμα των Βαρωσίων, διότι προσπαθεί να μεσολαβήσει μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας (…) Μετά την κίνηση αυτή η διαμεσολάβηση θα γίνει πολύ πιο δύσκολη».

ΕΕ: Συνεργασία για τη μείωση των «κόκκινων δανείων»

Στις οικονομικές της σελίδες η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται επίσης στους φόβους της Κομισιόν ότι τους επόμενους μήνες, εξαιτίας της πανδημίας, θα αυξηθούν και πάλι τα επισφαλή δάνεια που εκκρεμούν σε ευρωπαϊκές τράπεζες και σημειώνει: «Μέσα στο  φθινόπωρο αναμένονται από τις Βρυξέλλες προτάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση του κινδύνου αυτού από την ΕΕ και τα κράτη-μέλη. Η αρμόδια Γενική Διεύθυνση της Κομισιόν έχει ήδη παρουσιάσει σχετικές ιδέες στις κυβερνήσεις – πιο συγκεκριμένα στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων του Συμβουλίου Υπουργών. Την επτασέλιδη παρουσίαση έχει στη διάθεσή της η SZ. Εκεί λοιπόν η Κομισιόν εξηγεί ότι το ένα τρίτο των δανείων στην Ελλάδα είναι προβληματικό: μια πικρή κληρονομιά της κρίσης δημόσιου χρέους που καθιστά τώρα τις τράπεζες λιγότερο ανθεκτικές. Σε πολλές άλλες χώρες, ωστόσο, το ποσοστό των επισφαλών δανείων παραμένει χαμηλό. Στη Γερμανία δεν ξεπερνά το 2% (…)».

Μερικά από τα σημεία της πρότασης είναι τα εξής: «H διευκόλυνση πώλησης των επισφαλών δανείων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες με έκπτωση για να εξυγιανθούν οι ισολογισμοί τους (…) H ευθυγράμμιση των κανόνων περί αφερεγγυότητας μεταξύ των κρατών-μελών (…) Η Kομισιόν επαινεί επίσης τη χρησιμότητα των „κακών“ τραπεζών (…) και προτείνει τώρα τη συγχώνευση των εθνικών „κακών“ τραπεζών σε ένα ευρωπαϊκό δίκτυο.»

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Δήμητρα Κυρανούδη, DW