Άγνωστοι ζωγράφισαν αγκυλωτούς σταυρούς πάνω σε γκράφιτι που είχαν γίνει προς τιμή των θυμάτων της αποτυχημένης επίθεσης εναντίον συναγωγής στο Χάλε της ανατολικής Γερμανίας, η πρώτη επέτειος της οποίας τιμάται σήμερα, ανακοίνωσε η αστυνομία σήμερα.

Δεκάδες γκράφιτι στα οποία αναφέρονται τα ονόματα των δύο θυμάτων, Γιάνα και Κέβιν, με τη λεζάντα: «Δεν ξεχνώ» είχαν ζωγραφιστεί σε διάφορα μέρη της πόλης αυτής από την αριστερή ομάδα «Antifa Halle», σύμφωνα με την εφημερίδα Bild.

Όμως χθες το βράδυ, μία ημέρα πριν την πρώτη επέτειο της επίθεσης αυτής που σόκαρε τη Γερμανία, κάποια από τα γκράφιτι εντοπίστηκαν να έχουν ζωγραφισμένα πάνω τους αγκυλωτούς σταυρούς.

Η αστυνομία του Χάλε ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό, ενώ οι αρχές καθαρίζουν και τα γκράφιτι από τους αγκυλωτούς σταυρούς, ένα σύμβολο του Γ’ Ράιχ που είναι απαγορευμένο στη χώρα.

Πολλές εκδηλώσεις είναι προγραμματισμένες για σήμερα στο Χάλε, με τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ -Βάλτερ Στάινμαϊερ να πρόκειται να παραστεί σε μία από αυτές, για την επέτειο από την αποτυχημένη απόπειρα εναντίον της συναγωγής. Η δίκη του δράστη, του Στέφαν Μπάλιετ, ξεκίνησε το καλοκαίρι. Στις 9 Οκτωβρίου 2019 προσπάθησε να μπει σε μια γεμάτη συναγωγή, όπου οι πιστοί γιόρταζαν το Γιομ Κιπούρ. Καθώς δεν μπόρεσε να παραβιάσει την πόρτα του κτιρίου, σκότωσε μία περαστικό και έναν νεαρό άνδρα.

Την επίθεση είχε καταδικάσει αμέσως και έντονα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία μετέβη το ίδιο βράδυ του συμβάντος στην κεντρική συναγωγή του Βερολίνου.

Οι γερμανικές αρχές ανησυχούν εδώ και κάποια χρόνια για την άνοδο του αντισημιτισμού στη χώρα.

Ο αριθμός των εγκλημάτων και των αδικημάτων αντισημιτικού ή ισλαμοφοβικού χαρακτήρα στη χώρα, η πλειονότητα των οποίων διαπράττεται από υποστηρικτές της ακροδεξιάς, αυξήθηκε το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση.

Πέρυσι καταγράφηκαν περισσότερες από 2.000 επιθέσεις και προσβολές εναντίον Εβραίων, άνοδος 13% σε σχέση με το 2018.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΜ