Το Παρίσι θα κλείσει εντελώς όλα τα μπαρ από την Τρίτη, καθώς η γαλλική κυβέρνηση αυξάνει στο μέγιστο το επίπεδο συναγερμού για εξάπλωση του κορωνοϊού, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο με υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων.

Οι λεπτομέρειες των νέων περιορισμών θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα και η διάρκεια των μέτρων θα είναι δύο εβδομάδες, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Ζαν Καστέξ. Την Κυριακή η Γαλλία ανέφερε 12.565 νέα κρούσματα Covid-19.

Η απόφαση για το Παρίσι έρχεται μετά το κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων στην πόλη της Μασσαλίας την περασμένη εβδομάδα. Το μέγιστο επίπεδο συναγερμού στη Γαλλία τίθεται σε ισχύ όταν το ποσοστό κρουσμάτων σε μια περιοχή υπερβαίνει τα 250 ανά 100.000 άτομα και τουλάχιστον το 30% των κρεβατιών εντατικής θεραπείας προορίζονται για ασθενείς με Covid-19.

«Αυτά τα μέτρα, απαραίτητα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού, θα εφαρμοστούν στο Παρίσι και στα τρία διαμερίσματα που το περιβάλλουν αμέσως, με διάρκεια δύο εβδομάδων», ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού. Τα εστιατόρια στην πόλη θα πρέπει να ακολουθήσουν νέα πρωτόκολλα υγιεινής για να παραμείνουν ανοιχτά και οι αίθουσες διαλέξεων πανεπιστημίων δεν πρέπει να υπερβαίνουν σε πληρότητα το 50%.

Ωστόσο, τα εστιατόρια και τα μπιστρό που σερβίρουν φαγητό καθώς και αλκοόλ μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά, αρκεί να καταχωρούν στοιχεία επικοινωνίας από τους πελάτες και να κλείνουν τις πόρτες τους στις 22:00. Η εργασία από το σπίτι πρέπει να είναι προτεραιότητα τώρα περισσότερο από ποτέ, ανέφερε η δήλωση.

Ο υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmanin αναγνώρισε ότι το κλείσιμο των μπαρ θα ήταν δύσκολο για τους Παριζιάνους. «Είμαστε Γάλλοι, λατρεύουμε να πίνουμε, να τρώμε, να ζούμε, να χαμογελάμε και να φιλιόμαστε», δήλωσε την Κυριακή στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι LCI και Europe 1.

Η Γαλλία αγωνίζεται να αναχαιτίσει ένα αυξανόμενο ποσοστό μόλυνσης που άρχισε να αυξάνεται εκθετικά στα τέλη Αυγούστου. Το Σάββατο ανέφερε σχεδόν 17.000 κρούσματα, το υψηλότερο ποσοστό από τότε που η χώρα ξεκίνησε εκτεταμένα τεστ. Η κυβέρνηση λέει ότι δεν θέλει να διατάξει ακόμη ένα lockdown σε εθνικό επίπεδο, αλλά θα επιβάλει αυστηρότερα μέτρα σε εκείνες τις πόλεις όπου συγκεντρώνεται ο ιός, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC.