Αντιπολιτευόμενη δημοσιογράφος στη Ρωσία αυτοπυρπολήθηκε μετά από έρευνα αστυνομικών σπίτι της.

Μία Ρωσίδα δημοσιογράφος αυτοπυρπολήθηκε μπροστά από το τοπικό παράρτημα του υπουργείου Εσωτερικών στην πόλη Nizhny Novgorod. Η αρχισυντάκτρια ενός ανεξάρτητου ειδησεογραφικού ιστοτόπου στη Ρωσία αυτοπυρπολήθηκε και πέθανε, αφού προηγήθηκε αστυνομική επιχείρηση στο σπίτι της, στο πλαίσιο μιας έρευνας με στόχο ένα κίνημα της αντιπολίτευσης.

Η Ιρίνα Σλάβινα, προτού προβεί σε αυτή την ενέργεια, έγραψε στη σελίδα της στο Facebook: «Σας ζητώ να κατηγορήσετε τη ρωσική ομοσπονδία για τον θάνατό μου».

Η Σλάβινα δούλευε ως αρχισυντάκτρια στο Koza Press, ένα μικρό ειδησεογραφικό πρακτορείο που διαφημιζόταν λέγοντας ότι δεν είχε «λογοκρισία, ούτε εντολές άνωθεν».

Φίλοι της είπαν ότι ο ενημερωτικός ιστότοπος της Ιρίνα Σλαβίνα δημοσίευε άρθρα που έκαναν αντιπολίτευση στο καθεστώς του Κρεμλίνου. Το Koza.Press έγραψε ότι η δημοσιογράφος πέθανε «από τα τραύματά της», μια πληροφορία που επιβεβαίωσε και ο σύζυγός της. Λίγο αργότερα ωστόσο ο ιστότοπος δεν ήταν πλέον προσβάσιμος.

Την Πέμπτη η Σλαβίνα ανέφερε ότι αστυνομικοί και άνδρες των ομοσπονδιακών δυνάμεων ασφαλείας εισέβαλαν στο διαμέρισμά της, νωρίς το πρωί. Αναζητούσαν στοιχεία για τις σχέσεις της με την Ανοιχτή Ρωσία, το αντιπολιτευόμενο κίνημα που ίδρυσε ο πρώην ολιγάρχης Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, το οποίο βρίσκεται στο στόχαστρο των αρχών. «Δεν έχω τίποτα», τόνισε εκείνη, διευκρινίζοντας ότι οι αστυνομικοί κατέσχεσαν σημειωματάρια, τον ηλεκτρονικό υπολογιστή της, φορητούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα που ανήκαν στον σύζυγο και την κόρη της.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, που αναρρώνει στο Βερολίνο μετά τη δηλητηρίασή του στη Ρωσία, χαρακτήρισε «φρικτό» τον θάνατο της Ιρίνα Σλαβίνα υποστηρίζοντας ότι οι ρωσικές αρχές «την οδήγησαν στην αυτοκτονία».
Δημήτρης Τριανταφυλλίδης: Αξίζει να τη θυμόμαστε με σεβασμό και αγάπη

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης με ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook έγραψε για την Ιρίνα Σλάβινα: «Είχαμε ανταλλάξει μερικά μηνύματα. Παρακολουθούσα τη δουλειά της, ιδίως σε ό,τι αφορούσε τις αποκαλύψεις διαφθοράς στην πόλη Νίζνι Νόβγκοροντ.

«Προχθές, άντρες διαφόρων υπηρεσιών επιβολής του νόμου έκαναν κατ‘ οίκο έρευνα, κατάσχεσαν υπολογιστές, τηλέφωνο, στικάκια, σημειωματάρια, δικά της, του άντρα της, της κόρης της.

«Χθες, αυτοπυρπολήθηκε μπροστά στο κτίριο του Υπ. Εσωτερικών της πόλης της. Η τελευταία της ανάρτηση στο facebook ήταν „Ένοχος του θανάτου μου είναι η Ρωσική Ομοσπονδία“.

«Το όνομά της Ιρίνα Σλάβινα και ήταν διευθύντρια σύνταξης ενός από τα σημαντικότερα και ανεξάρτητα ΜΜΕ της ρωσικής ενδοχώρας, το Koza Press. Αξίζει να τη θυμόμαστε με σεβασμό και αγάπη».