Ο οικονομολόγος Άχιμ Τρούγκερ, μέλος της Επιτροπής σοφών της Γερμανίας υποστηρίζει την αύξηση των μισθών στις δημόσιες υπηρεσίες – και ως μέσο στήριξης της οικονομίας λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

«Εκτός από άλλα προγράμματα στήριξης της οικονομίας, είναι επίσης σημαντικό να σταθεροποιηθεί η ιδιωτική κατανάλωση και σε αυτό μπορούν να συμβάλλουν τα 2,3 εκατομμύρια υπάλληλοι του δημόσιου τομέα εάν αυξηθούν οι μισθοί τους», δήλωσε ο Τρούγκερ «Δίκτυο Συντακτών της Γερμανίας („Redaktionsnetzwerk Deutschland“ / RND).

Ο Tρούγκερ, ο οποίος είναι μέλος της επιτροπής σοφών (που επικουρεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση) και συμπεριελήφθη κατόπιν επιθυμίας των συνδικάτων, τόνισε ότι «η αύξηση των μισθών στο δημόσιο τομέα θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει ως σήμα για άλλες συλλογικές διαπραγματεύσεις» και πρόσθεσε πως «μια γενική πτώση των μισθών θα ήταν αποσταθεροποιητική. Ιδίως η κρίση του κορονοϊού απέδειξε ότι χρειαζόμαστε αυτούς τους υπαλλήλους. Και πολλά από τα επαγγέλματα του κλάδου αυτού πρέπει να αναβαθμιστούν, έτσι ώστε να μπορούν να προσελκύσουν πιο εξειδικευμένα άτομα».

Παράλληλα,  ζήτησε την περαιτέρω υποστήριξη των δήμων και κοινοτήτων, οι οποίοι έχουν επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί για άδεια ταμεία κατά τη διάρκεια των τρεχουσών συλλογικών διαπραγματεύσεων για τις δημόσιες υπηρεσίες. «Είναι σαφές ότι η κρίση θα αφήσει ένα σημαντικό κενό εισόδων για τα επόμενα χρόνια, το οποίο οι δήμοι και οι κοινότητες δεν μπορούν να καλύψουν μόνοι τους. Γι ‚αυτό η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων καλούνται να παράσχουν στους δήμους μεγαλύτερη και μακρύτερης διάρκειας οικονομική υποστήριξη», τόνισε ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου Ντούισμπουργκ-Έσσεν.

Πηγή: Redaktionsnetzwerk Deutschland, ΑΠΕ-ΜΠΕ | A.Πολ.