Συνολικά 44 δικογραφίες που σχετίζονται με εκκλήσεις ανυπακοής, σενάρια συνωμοσίας στο διαδίκτυο και γενικά παραβάσεις περί παρακίνησης σε ανυπακοή σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας έχει σχηματίσει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τον τελευταίο μήνα.

Οι δικογραφίες αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», έχουν διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα. Ο τελευταίος- μετά την ποινική αξιολόγησή τους- αναμένεται να δώσει παραγγελία για τη λήψη ανωμοτί καταθέσεων από τους δημιουργούς κλειστών ομάδων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιστολογίων ή για χρήστες που προέτρεπαν σε ανυπακοή. Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κάποια προφίλ ή ιστολόγια «εξαφανίστηκαν» μετά την προαναγγελία ερευνών και διώξεων.

Οι 44 περιπτώσεις αφορούν αναφορές ομάδων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για μη χρήση μάσκας σε σχολεία, σε μία περίπτωση γινόταν προτροπή με προβολή σχετικού βίντεο, ενώ άλλες αφορούν ιστολόγια που παρότρυναν γενικά τους πολίτες να μην τηρούν τα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Οι δικογραφίες σχετίζονται με τους δημιουργούς των ομάδων, ενώ οι ακόλουθοι αυτών των κλειστών ομάδων δεν είναι οιονεί κατηγορούμενοι, εκτός περιπτώσεων που έχουν προβεί σε αναδημοσίευση προσθέτοντας σχόλια παρακίνησης σε ανυπακοή.

Το άρθρο 183 του Ποινικού Κώδικα αναφέρει ότι «όποιος με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή διεγείρει δημόσια σε απείθεια κατά των νόμων ή των διαταγμάτων ή εναντίον άλλων νόμιμων διαταγών της Αρχής τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών». Επιπλέον, αυτή την εβδομάδα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας, με εγκύκλιο στους εισαγγελείς όλης της χώρας παραγγέλλει διώξεις και αυτόφωρο για τους υποκινητές του κινήματος κατά της μάσκας.