Ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στο Άγιο Όρος, μετά τον εντοπισμό 13 κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες, παρόλα αυτά απορρίφθηκε το ενδεχόμενο επιβολής lockdown για 15 ημέρες.

Η κυβέρνηση είχε πάρει την απόφαση για αυτό το μέτρο, αλλά δεν το δέχθηκε η Ιερά Κοινότητα της Αθωνικής Πολιτείας, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα». Συγκεκριμένα, την πρόταση για το lockdown μετέφεραν ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, κατά την επίσκεψή τους στη χερσόνησο του Άθω.

Όμως, η Ιερά Κοινότητα είχε αποφασίσει ήδη δικά της περιοριστικά μέτρα- 10 επισκέπτες ανά μονή- και αρνήθηκαν οποιαδήποτε συζήτηση για κλείσιμο του Αγίου Όρους, επικαλούμενοι το Αυτοδιοίκητο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δίχως να γίνουν διαβουλεύσεις.

Με βάση τα περιοριστικά μέτρα «καθημερινά θα μπορούν να μπαίνουν 400 με 500 άτομα οπότε και πάλι στο μέτωπο του κορωνοϊού είμαστε σε κρίσιμη φάση», ανέφεραν στο «Πρώτο Θέμα» αγιορείτες μοναχοί. Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι κάποιοι μαθητές της Αθωνιάδος Σχολής που δεν φορούσαν μάσκα επικαλούνταν στους αρμοδίους του ΕΟΔΥ τους πνευματικούς τους που δεν το συνιστούσαν.

Το βράδυ της Τετάρτης αποχώρησε το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που διενήργησε ελέγχους για κορωνοϊό στο Άγιο Όρος. Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας «Βήμα Ορθοδοξίας», τα αποτελέσματα των τεστ που έγιναν σε περίπου 200 άτομα ήταν όλα αρνητικά.

Τα περιοριστικά μέτρα

Με εγκύκλιο που εστάλη από την Ιερά Κοινότητα προς όλες τις μονές του Αγίου Όρος, θεσπίστηκε όριο έως 10 επισκεπτών σε κάθε μονή.

Επίσης, απαγορεύεται η μετακίνηση των επισκεπτών σε άλλη μονή, εκτός εκείνης για την οποία δίδεται έγκριση. Το μέτρο αναφέρεται κυρίως σε επισκέπτες που έχουν εργασία στις μονές, συνεργάτες, προμηθευτές και εργαζόμενους και ουσιαστικά περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τις δυνατότητες επίσκεψης άλλων προσκυνητών στο Άγιο Όρος.