Νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού σημείωσε σήμερα η Ελλάδα.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 453 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 195 συνδέονται με γνωστές συρροές (τα 184 στο ΚΥΤ Καρά Τεπέ Λέσβου) και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Η Αττική κατέγραψε σήμερα 173 νέα κρούσματα (βλ. παρακάτω αναλυτικά τον «χάρτη» των κρουσμάτων).

Το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ είχε σημειωθεί στις 10 Σεπτεμβρίου όταν είχαν καταγραφεί 372 κρούσματα σε 24 ώρες.

Ανησυχία προκαλεί και η αύξηση των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ, καθώς λιγοστεύουν οι κλίνες σε ΜΕΘ στην Αττική όπου από σήμερα ισχύουν έκτακτα μέτρα. Ενδεικτικά, την 1η Αυγούστου 10 ασθενείς ήταν σε ΜΕΘ. Την 1η Σεπτεμβρίου 38, στις 11 Σεπτεμβρίου 52 άτομα ήταν στην εντατική και σήμερα 79.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15.595, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες. Από αυτά, τα 2.618 (16.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6592 (42.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Σήμερα, 79 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 24 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 181 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν έξι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό των θανάτων από κορωνοϊό στην Ελλάδα στους 344 θανάτους. Οι 128 (37.2%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 78 έτη και το 96.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο χάρτης των νέων κρουσμάτων

Από τα 426 εγχώρια κρούσματα, τα 195 συνδέονται με γνωστές συρροές. Τα 174 εντοπίζονται στην Αττική ενώ 184 συνδέονται με το ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ. Αξίζει να σημειωθεί ότι εν μέσω lockdown τον Απρίλιο, η χειρότερη μέρα για την Ελλάδα ήταν η 21η Απριλίου με 156 κρούσματα.

Αναλυτικά, το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν:

-25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας -2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.
-174 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
-5 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης (εκ των οποίων αναφέρει ταξίδι στη Χαλκιδική)
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
-5 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης
-2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
-7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή
-184 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, όλα συνδεόμενα με το ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων
– 18 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων εκ των 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας -1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
-19 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Πέτσας: Ένα βήμα πριν το «κόκκινο» η Αθήνα

Το πρωί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προειδοποιούσε ότι τα επίπεδα κρουσμάτων κορωνοϊού στο κέντρο της πρωτεύουσας ήταν ένα βήμα πριν το «κόκκινο». Ο ίδιος διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση θα λάβει όποια μέτρα κριθεί ότι χρειάζονται.

«Έχουμε μπροστά μας το μεγάλο πρόβλημα στα αστικά κέντρα. Η Περιφέρεια Αττικής – και ακόμη περισσότερο το κέντρο της Αθήνας – βρίσκεται ένα βήμα πριν ανάψει το κόκκινο. Και το βήμα αυτό οφείλουμε να το αποτρέψουμε. Πήραμε και θα πάρουμε όποια μέτρα χρειαστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας. Γιατί, πολύ απλά, η ανθρώπινη ζωή δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά» είπε χαρακτηριστικά.»

Από το πρωί, έκτακτα μέτρα έχουν τεθεί σε ισχύ στην Αττική, που θα διατηρηθούν τουλάχιστον έως τις 4 Οκτωβρίου.