Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις για τα έκτακτα μέτρα που προβλέπουν υποχρεωτική τηλεργασία, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης διαβεβαίωσε σήμερα πως δεν θα μεταβληθεί ο μισθός ή η σύμβαση για όσους εργαστούν από το σπίτι.

Το μέτρο θα ισχύσει από τις 21 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου και θα αφορά το 40% των εργαζομένων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και στο Δημόσιο.

Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Υγείας και Εργασίας, εφαρμόζεται διάταξη από ΠΝΠ του Αυγούστου που ορίζει πως όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες μπορούν να εργάζονται εξ αποστάσεως, έπειτα από αίτημά τους.

Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να το αποδεχθεί αν η τηλεργασία είναι δυνατή, ενώ αν αυτό δεν είναι εφικτό, θα πρέπει να λάβει μέτρα ώστε ο εργαζόμενος να μην έρχεται σε επαφή με το κοινό κατά την εργασία του. Αν ούτε αυτό είναι δυνατό, ως ύστατο μέτρο ο εργοδότης μπορεί να θέσει σε αναστολή τη σύμβαση εργασίας.

Όσοι εργοδότες δεν εφαρμόσουν την διάταξη – συμπεριλαμβανομένης της διαδοχικής σειράς των επιμέρους βημάτων εφαρμογής της -θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ ανά παράβαση.

Αλλαγές στο ωράριο προσέλευσης για Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα

Στο δημόσιο, θα υπάρχουν κλιμακωτά ωράρια για την προσέλευση των εργαζομένων στην εργασία τους, που θα γίνεται σε τρεις διαφορετικές ζώνες – στις 7 π.μ., 8 π.μ. και 9 π.μ. αντίστοιχα.

Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα, εκτός από την τηλεργασία, θα υπάρχει ευελιξία εντός διώρου από την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου, με αποχώρηση από την εργασία σε τέσσερις διαφορετικές χρονικές ζώνες. Παράλληλα, όλοι οι εργαζόμενοι σε κλειστούς χώρους και γραφεία θα πρέπει να φορούν μάσκα.

Ποιοι υπάγονται στις ευπαθείς ομάδες σύμφωνα με την ΚΥΑ:

1.1.1. ‚Ατομα με μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου που λαμβάνουν δύο ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
1.1.2. ‚Ατομα με μεταμόσχευση μυελού των οστών το τελευταίο έτος ή που λαμβάνουν δύο ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
1.1.3. ‚Ατομα με διάγνωση νεοπλασίας που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία.
1.1.4. ‚Ατομα με αιματολογικές κακοήθειες (λευχαιμία, λέμφωμα, ή μυέλωμα) που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία.
1.1.5. ‚Ατομα με βαριά πνευμονοπάθεια (κυστική ίνωση, σοβαρού βαθμού άσθμα, σοβαρού βαθμού χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια – ΧΑΠ, ασθενείς σε μόνιμη οξυγονοθεραπεία για άλλες αναπνευστικές παθήσεις), που εμπίπτουν στην ακόλουθη ή και ισάξιας συμπτωματολογία: ασθενείς με άσθμα με 2 παροξύνσεις κατά το τελευταίο έτος, παρά τη μέγιστη αγωγή (με β-διεγέρτη και εισπνεόμενο κορτικοειδές), ασθενείς με ΧΑΠ που βρίσκονται σε οξυγονοθεραπεία κατ‘ οίκον ή παρουσίασαν 2 παροξύνσεις κατά το τελευταίο έτος ή/και μία νοσηλεία σε νοσοκομείο.
1.1.6. ‚Ατομα με κληρονομικές ανοσοανεπάρκειες ή δρεπανοκυτταρική αναιμία ή πολυμεταγγιζόμενα (μία ή περισσότερες μεταγγίσεις ανά μήνα).
1.1.7. ‚Ατομα που λαμβάνουν υψηλές δόσεις κορτικοειδών ή δύο ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
1.1.8. Γυναίκες που κυοφορούν.
1.1.9. ‚Ατομα με HIV λοίμωξη και CD4≤200/μL.
1.1.10. ‚Ατομα με βαριά καρδιοπάθεια ή και άτομα με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, που εμφανίζουν την ακόλουθη συμπτωματολογία: κλάσμα εξώθησης αριστεράς κοιλίας: <40%, ενεργό ισχαιμία του μυοκαρδίου, άνω του μετρίου βαθμού στένωση ή ανεπάρκεια μιτροειδούς ή αορτικής βαλβίδας, πνευμονική υπέρταση, ιστορικό πρόσφατης καρδιοχειρουργικής επέμβασης (προ τριμήνου), καθώς και οι μυοκαρδιοπάθειες ή και ισάξιας βαρύτητας συμπτωματολογία άλλης καρδιαγγειακής πάθησης.
1.1.11. ‚Ατομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, που υποβάλλονται σε εξωνεφρική κάθαρση.

Άτομα ενδιάμεσου κινδύνου

1.2.1. ‚Ατομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
1.2.2. ‚Ατομα με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη, όπως προκύπτει από τις ακόλουθες ενδεικτικές τιμές: HbA1c του τελευταίου 3μήνου: ≥8.0% ή Μ.Ο. τιμών γλυκόζης αίματος ≥200 mg/dL τις τελευταίες 7 ημέρες και ασθενείς με μικρο/μακρο αγγειακές επιπλοκές ή και ισάξιας βαρύτητας συμπτωματολογία.
1.2.3. ‚Ατομα με χρόνια πνευμονοπάθεια (άσθμα, ΧΑΠ, εμφύσημα) που δεν εμπίπτουν στον ορισμό της βαριάς πνευμονοπάθειας της παρ. 1.1.5.
1.2.4. ‚Ατομα που παρουσιάζουν βαριές νευρολογικές/νευρομυϊκές παθήσεις (σοβαρή νόσος Πάρκινσον, νόσος κινητικού νευρώνα, πολλαπλή σκλήρυνση υπό αγωγή, εγκεφαλική παράλυση).
1.2.5. ‚Ατομα με σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια (μη αντιροπούμενη κίρρωση).
1.2.6. ‚Ατομα με υψηλό δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ>40).
1.2.7. ‚Ατομα με ανθεκτική αρτηριακή υπέρταση, παρά τη μέγιστη αγωγή.
1.2.8. ‚Ατομα που λαμβάνουν χρονίως χαμηλές δόσεις κορτικοειδών ή ανοσοκατασταλτικό φάρμακο.
1.2.9. ‚Ατομα με μεταμόσχευση ή διάγνωση νεοπλασματικής νόσου την τελευταία πενταετία, που δεν εμπίπτουν στους όρους των παρ. 1.1.1-1.1.4.

Όταν ένα άτομο συγκεντρώνει περισσότερα του ενός κριτήρια της κατηγορίας ενδιάμεσου κινδύνου, τότε θεωρείται αυτόματα ότι ανήκει στην ομάδα υψηλού κινδύνου.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά

Η πιστοποίηση ότι ο εργαζόμενος ανήκει σε κάποια ομάδα υψηλού ή ενδιάμεσου κινδύνου γίνεται με αιτιολογημένη γνωμάτευση: α) από το θεράποντα ιατρό σχετικής ειδικότητας ή β) από ιατρό σχετικής ειδικότητας υγειονομικής δομής (δημόσια ή ιδιωτική) για περιπτώσεις ειδικών θεραπευτικών μεθόδων, όπως χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και ανοσοθεραπεία. Στην εν λόγω γνωμάτευση πρέπει να αναφέρεται επακριβώς η υπαγωγή του εργαζομένου σε μία από τις περιπτώσεις που αναφέρει η ΚΥΑ.

Ο κ. Βρούτσης διαβεβαίωσε σήμερα πως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου θα καταβληθούν σε μια δόση τα αναδρομικά σε ένα εκατομμύριο συνταξιούχους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Τα ποσά των αναδρομικών που θα λάβουν οι συνταξιούχοι είναι τα ακόλουθα:

Από 700-4.560 ευρώ αναμένεται να διαμορφωθούν τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ΙΚΑ Από 1.340-5.100 ευρώ θα είναι πάρουν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου
Από 4.500-9.000 ευρώ θα λάβουν οι δικαστικοί
Από 1.450-3.400 ευρώ θα είναι τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ΕΤΑΑ
Από 1.360-9.200 ευρώ αναμένεται να είναι τα αναδρομικά για τους συνταξιούχους ΔΕΚΟ και τραπεζών
Από 2.500-6.000 ευρώ θα πάρουν οι απόστρατοι
Από 450-3.718 ευρώ θα λάβουν οι συνταξιούχοι ναυτικοί
Από 1.000-3.730 ευρώ θα είναι τα αναδρομικά για τους συνταξιούχους των υπόλοιπων ταμείων.

Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε επίσης τη σημασία του προγράμματος για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

Όπως είπε, το εν λόγω πρόγραμμα ξεκινάει από την 1η Οκτωβρίου και θα καλύπτονται πλήρως από το κράτος οι ασφαλιστικές εισφορές και εργοδότη και εργαζομένου. Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ, θα έχει διάρκεια έξι μήνες.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, οι επιχειρήσεις πρέπει να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων με αυτόν που έχουν σήμερα επιπρόσθετα με όσους προσλάβουν, ενώ οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, πρέπει να είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερες και, αν χρωστούν, πρέπει να έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους.