Μία γυναίκα νεκρή και δύο αγνοούμενοι είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από το πέρασμα του κυκλώνα «Ιανός».

Πρόκειται για μία ηλικιωμένη γυναίκα, από το χωριό Βασιλικί Φαρσάλων, η οποία εντοπίστηκε νεκρή μέσα στο σπίτι της από τις ομάδες διάσωσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής «απεγκλωβίστηκε χωρίς τις αισθήσεις της μία ηλικιωμένη γυναίκα από οικία στον οικισμό Βασιλί στα Φάρσαλα Θεσσαλίας.

Οι Πυροσβεστικές δυνάμεις σε συνεργασία με όλους τους φορείς αντιμετώπισης καταστροφών παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα για αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης έκτακτων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών».

Τονίζεται δε ότι σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες, οι κάτοικοι του χωριού Βασιλικί στα Φάρσαλα, για να γλιτώσουν από τον όγκο του νερού, που έπεσε στην περιοχή, κατέφυγαν στην εκκλησία, για καταφύγιο.

Δύο αγνοούμενοι στο Μουζάκι

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έρευνες για τους δύο αγνοούμενους στο Μουζάκι. Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, Κωστής Νούσιος στο Mega, πρόκειται για μία γυναίκα 40 ετών και έναν κτηνοτρόφο.

Η γυναίκα φέρεται να αγνόησε τις συστάσεις των αρμοδίων και πέρασε από υπερχειλισμένη περιοχή με το αυτοκίνητό της.

Ο Δήμαρχος Μουζακίου Φάνης Στάθης, μιλώντας αργά το βράδυ στο Open Tv, επιβεβαίωσε την πληροφορία που είχε μεταδώσει νωρίτερα η ΕΡΤ, πως υπάρχει και δεύτερος αγνοούμενος.

Δήλωσε πως αναζητείται ένας ακόμη άνδρας, κτηνοτρόφος κατά τις πληροφορίες που μετέδωσε το κανάλι. Παράλληλα, επισήμανε ότι έχουν εκκενωθεί οικισμοί, καθώς τα ορμητικά νερά στην περιοχή έχουν καταστρέψει γέφυρες και άλλες υποδομές.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, Κώστας Νούσιος, ανέφερε ότι από χθες το μεσημέρι αγνοείται o κτηνοτρόφος απο το χωριό Μαγουλίτσα. Πρόσθεσε ότι έχουν εκκενωθεί τα χωριά Μαγουλίτσα και Ρούσσο, με τους κατοίκους να φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία. Η πόλη της Καρδίτσας παραμένει αποκλεισμένη, χωρίς ρεύμα και νερό.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 30 πολίτες διαφόρων ηλικιών έχουν ήδη απεγκλωβιστεί από χωριά της περιοχής, ενώ πολλά περισσότερα προβλήματα δημιουργήθηκαν μέσα στην πόλη των Τρικάλων, μετά το σπάσιμο φραγμάτων που κρατούσαν τα νερά των ποταμών, όπως είπε το πρωί στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος Τρικάλων.

Τα προβλήματα όμως δεν περιορίζονται εκεί, καθώς ολόκληρος ο Δήμος Αργιθέας είναι χωρίς ρεύμα, ενώ σε κάποιους οικισμούς υπάρχει και πρόβλημα υδροδότησης. Νωρίτερα, εξαιτίας του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας, κατέρρευσε η γέφυρα «Μπαλάνου» στο Μουζάκι.

Στην περιοχή έχουν υπερχειλίσει χείμαρροι και ο ποταμός Καλέντζης, με αποτέλεσμα να σπάσουν ακόμη και γέφυρες.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι κατά τόπους Υπηρεσίες στη Θεσσαλία Μαγνησία, Φάρσαλα, Καρδίτσα, Μουζάκι, Ρούσσο και Σοφάδες) έχουν δεχθεί 630 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 450 διασώσεις, 120 αντλήσεις και 40 κοπές δέντρων.

Εκκενώσεις οικισμών

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας, πραγματοποιήθηκε εκκένωση στον οικισμό Ρομά Μαύρικα. Όπως είπε, έχουν μεταφερθεί μέχρι στιγμής 200 άτομα, ενώ απομένουν ακόμη 100 τα οποία μεταφέρονται με βάρκες.Παράλληλα, εγκλωβισμένα βρίσκονται επτά άτομα στην Ανατολική Αργιθέα.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι ενέργειες της Πυροσβεστικής για την εκκένωση του χωριού Κρανιά του Δήμου Μουζακίου.

Την ίδια ώρα έκκληση μέσω της ΕΡΤ έκανε πριν από λίγο ο Δήμαρχος Παλαμά, για εκκένωση των οικισμών της Λεύκης και των Ορφανών.

Πλημμύρισε η Καρδίτσα

Πλημμυρισμένοι είναι δρόμοι και στην πόλη της Καρδίτσας, όπου τα ξημερώματα έσπασε σε δύο σημεία το ανάχωμα στον ποταμό Καράμπαλη.

Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης έχει πλημμυρίσει, φτάνοντας σε ορισμένα σημεία το μισό μέτρο, ενώ πλημμυρισμένα είναι καταστήματα και υπόγειες κατοικίες, όπως αναφέρει το karditsalive.net.

https://web.facebook.com/Forecastweather.Greece/photos/a.942144609173142/3275595262494720/?type=3&theater