Την Ελλάδα θα επισκεφτεί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί 24 με 25 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους που μίλησαν στο LiFO.gr, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πρόκειται να μιλήσει σε συνέδριο στη Θεσσαλονίκη και να επισκεφθεί τη βάση της Σούδας στην Κρήτη, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας, σε σημερινή συνέντευξη στη Ναυτεμπορική, χαρακτήρισε μεταξύ άλλων «θετικό βήμα» το γεγονός πως Τουρκία δεν εξέδωσε νέα Navtex για το Oruc Reis, στέλνοντας εκ νέου μήνυμα στην Άγκυρα πως για να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις και οι απειλές.

«Δεν μπορείς να λες είμαι έτοιμος να καθίσω στο τραπέζι του διαλόγου και συγχρόνως να παραβιάζεις την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα του συνομιλητή σου. Εφόσον υπάρξουν ενδείξεις μιας ειλικρινούς επιθυμίας για έναρξη διαλόγου, χωρίς προσχηματικά επικοινωνιακά τεχνάσματα, είμαστε απoλύτως έτοιμοι να συνομιλήσουμε», σημείωσε.

Για τη μη έκδοση νέας Navtex της Τουρκίας για το Oruc Reis, ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει πως η κίνηση αυτή πρέπει να έχει συνέχεια, δηλαδή πλήρη αποχή από παράνομες ενέργειες και ρητορική. Ωστόσο, προσθέτει πως εν μέρει η προκλητική ρητορική συνεχίζεται και επισημαίνει ότι θα πρέπει η τουρκική πλευρά να αποσαφηνίσει γιατί τελικά αποσύρθηκε το Oruç Reis και δεν ανανεώθηκε η Navtex: «Ήταν λόγω ανάγκης επισκευών και άρα θα επανέλθει μόλις αυτές ολοκληρωθούν; Ή είναι κίνηση την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να δει ως ευκαιρία και να αναδιαμορφώσει τη στάση της βάσει των τουρκικών σχεδιασμών, όπως είπε ο Τούρκος ομόλογός μου πρόσφατα;» διερωτάται και σημειώνει πως η αντίφαση εδώ είναι ορατή.

Τέλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, ο κ. Δένδιας αναφέρει ότι «εφόσον οι συζητήσεις δεν οδηγήσουν σε λύση, υπάρχει πάντα η επιλογή της προσφυγής σε ένα δικαιοδοτικό όργανο, όπως το Δικαστήριο της Χάγης, για την επίλυση της γνωστής, μόνης διαφοράς».

Ωστόσο υπενθυμίζει ότι η Τουρκία κάτι τέτοιο δεν το έχει αποδεχθεί, εν αντιθέσει με τη χώρα μας, η οποία έχει δηλώσει την ετοιμότητά της να παραπέμψει το ζήτημα στη Χάγη, αν χρειαστεί.

«Διακρίνουμε μια επίμονη προσπάθεια από την Τουρκία να θέσει μονομερώς ζητήματα υπονομεύοντας τις επαφές αυτές προτού καν επανεκκινήσουν. Κάποιος κακόπιστος παρατηρητής θα έλεγε ότι η Τουρκία δείχνει να εστιάζει σε παίγνιο επίρριψης ευθυνών, αντί να εστιάζει στην εξεύρεση ειρηνικών λύσεων. Ελπίζω όμως να μην είναι αυτή η περίπτωση», σημειώνει ο κ. Δένδιας. Πηγή: www.lifo.gr