Επίθεση από χάκερ προκάλεσε χάος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ντίσελντορφ, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μία γυναίκα.

Το περιστατικό έγινε την προηγούμενη εβδομάδα και εκτιμάται ότι οι χάκερ «χτύπησαν» κατά λάθος το μεγαλύτερο νοσοκομείο του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, αφού ήθελαν στην πραγματικότητα να κάνουν κυβερνοεπίθεση εναντίον του πανεπιστημίου του Ντίσελντορφ.

Ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τηλέφωνα, ψηφιακό υλικό με ιστορικά των ασθενών, ακόμη και οι αίθουσες χειρουργείων ήταν αδύνατο να λειτουργήσουν, ούτε καν για σοβαρά περιστατικά, εξαιτίας της επίθεσης των χάκερ.

Το αποτέλεσμα ήταν το νοσοκομείο να μην μπορεί να εξυπηρετήσει κανένα περιστατικό.

«Δεν μπορούσε να κινηθεί κανένα ασθενοφόρο, κανένα ελικόπτερο», δήλωσε ο Φρανκ Σνάιντερ, ιατρικός διευθυντής του νοσοκομείου. «Τα εξωτερικά ιατρεία νέκρωσαν. Ήταν μια τρομακτική περίοδος για μας και τους ασθενείς».

Μία γυναίκα πλήρωσε με τη ζωή της την κυβερνοεπίθεση. Η γυναίκα είχε μεταφερθεί εκείνο το βράδυ στα επείγοντα και έπρεπε να μπει αμέσως στο χειρουργείο, κάτι που όμως ήταν αδύνατο γιατί είχαν παραλύσει τα πάντα. Έτσι, διακομίστηκε στο Βούπερταλ, 30 χλμ. από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ντίσελντορφ, αλλά κατέληξε.

Το λάθος των χάκερ

Οι χάκερ «κλείδωσαν» 30 σέρβερ και σε έναν από αυτούς άφησαν εκβιαστική επιστολή, ώστε να επικοινωνήσουν μαζί τους οι αρχές του πανεπιστημίου, χωρίς όμως να ζητούν χρήματα. «Με βάση τα όσα συνέβησαν, υποθέτουμε ότι επρόκειτο περί λάθους, ότι οι δράστες δεν ήθελαν να κλειδώσουν τους σέρβερ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου αλλά του Πανεπιστημίου του Ντίσελντορφ», δήλωσε ο Κρίστοφ Χέμπεκερ από την εισαγγελία της Κολωνίας.

Όταν έμαθαν ότι είχε νεκρώσει ένα ολόκληρο νοσοκομείο, έδωσαν τους κωδικούς για να ξεκλειδώσουν οι σέρβερ. Όμως, για τη γυναίκα ήταν ήδη αργά.

Τώρα, στο νοσοκομείο γίνεται αγώνας δρόμου για την επιστροφή στην κανονικότητα. «Θα διαρκέσει ακόμη μερικές εβδομάδες», δήλωσε ο Φρανκ Σνάιντερ. «Ήδη από σήμερα λειτούργησαν και πάλι διάφοροι τομείς. Τα εξωτερικά ιατρεία άνοιξαν και πάλι. Οι ασθενείς τηλεφωνούν και ρωτούν εάν μπορούν να έρθουν ή να πάνε αλλού. Ελπίζουμε ότι την επόμενη εβδομάδα θα εξυπηρετούμε και επείγοντα περιστατικά», συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από DW