«Εξετάζουμε το μέτρο της υποχρεωτικής μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους στην Αττική, αλλά και εξωτερικούς», σχολίασε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος

Οριζόντια και όχι τοπικά αναμένεται να είναι τα πρόσθετα μέτρα της κυβέρνησης όσον αφορά στην Αττική, με υποχρεωτική μεταξύ άλλων την χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε πως οι ειδικοί εξετάζουν ένα «οριζόντιο» μέτρο, που είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για «ισχυρή σύσταση» προς τους πολίτες σχετικά με την χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, εκεί όπου θα υπάρχει συνωστισμός.

«Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων είναι πράγματι στην Αττική και έχουμε διάφορα „όπλα“ ώστε να αναχαιτίσουμε τον ιό και να αποφύγουμε ένα γενικευμένο lockdown», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γώγος αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα των λαϊκών αγορών, σημειώνοντας ότι ενδέχεται να αλλάξουν τα όρια που έχουν τεθεί και να ανοίξει ακόμα περισσότερο ο χώρος, ώστε να περιοριστούν οι επαφές των πολιτών και ο συγχρωτισμός.

Εκεί θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από όλους, ενώ ακόμη ανέφερε πως στην λίστα είναι και η διακοπή υπερσυγκεντρώσεων, όπως για παράδειγμα σε συναυλίες.

Τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό που εξετάζει η κυβέρνηση

Εκτός από τη χρήση μάσκας όχι μόνο σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, όπως λίγο ως πολύ γίνεται και τώρα, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό, όπως για παράδειγμα οι λαϊκές αγορές, η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει επίσης διάφορα περιοριστικού και προληπτικού χαρακτήρα μέτρα, όπως:


– κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις,
– μείωση του ανώτατου αριθμού παριστάμενων σε κοινωνικές εκδηλώσεις,
– περιορισμός των πελατών στα τραπέζια,
– περαιτέρω μείωση του ωραρίου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης κτλ.),
– νέα μείωση στους καλεσμένους κοινωνικών εκδηλώσεων, που μέχρι σήμερα είναι 50.

Σύσκεψη Μητσοτάκη με Τσιόδρα και Χαρδαλιά

Στις 10 το πρωί της Τρίτης θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη σύσκεψη του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Σωτήρη Τσιόδρα, όπου θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση των μέτρων που πρότεινε η επιτροπή και στην συνέχεια η κυβέρνηση θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για την σταδιακή ή άμεση υλοποίηση του συνόλου των μέτρων που πρότεινε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Χθες o EOΔΥ ανακοίνωσε 180 νέα κρούσματα, τα 23 εισαγόμενα, ενώ τα 102 καταγράφονται στην Αττική.

Τρεις δήμοι συγκεντρώνουν τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού στην επιβαρυμένη περιφέρεια Αττικής. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες πρόκειται για τους δήμους Αθηναίων, Πειραιά και Κηφισιάς. Το 1/3 από τα 5.000 κρούσματα στην Αττική καταγράφηκαν μέσα στον Σεπτέμβριο.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 13.420, ενώ οι νεκροί είναι 312. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 59 ασθενείς.