Ένα σοβαρό περιστατικό επίθεσης σε βάρος δασκάλου, σημειώθηκε στα Χανιά της Κρήτης με δράστη τον πατέρα ενός μαθητή που δήλωνε αντίθετος στην υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία.

Η επίθεση σημειώθηκε στις Μουρνιές Χανίων, όταν ένας πατέρας χειροδίκησε σε βάρος εκπαιδευτικού. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκε η ΕΡΤ, ο γονέας, που ήταν αντίθετος στη χρήση μάσκας, χτύπησε με κουτουλιά έναν καθηγητή, όταν ο τελευταίος έκανε σύσταση στο παιδί να φορέσει μάσκα για την ασφάλεια όλων.

Το περιστατικό σημειώθηκε στο 2ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου και η διεύθυνση του οποίου κατήγγειλε το περιστατικό στις Αρχές. Ο εκπαιδευτικός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ελαφρύ τραύμα στο κεφάλι και δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες των γιατρών, λαμβάνοντας τελικώς εξιτήριο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου αναφέρεται: «Ο Σύλλογος διδασκόντων του 2ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου σήμερα 14/09/2020 καταγγέλει και καταδικάζει την αναίτια και βίαιη σωματική και λεκτική επίθεση γονέα εναντίον συναδέλφου του σχολείου μας, η οποία έλαβε χώρα στον αύλειο χώρο κατά την προσέλευση των μαθητών για τον αγιασμό.

»Συνεπεία του άνωθεν συμβάντος, ο συνάδελφος μετέβη στο νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Το γεγονός συνέβη λόγω της άρνησης του γονέα να συμμορφωθεί προς τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου μας δε θα ανεχθεί τέτοιες βίαιες συμπεριφορές και θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να προστατέψει τα μέλη του με κάθε νόμιμο και δίκαιο μέσο.»

Εντάσεις και μικροπροβλήματα καταγράφηκαν και σε άλλα σχολεία της χώρας, από γονείς που δήλωναν αντίθετοι στην υποχρεωτική χρήση μάσκας, παρά την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού και τις σαφείς οδηγίες των ειδικών για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Στην Πάτρα, στο 55ο Δημοτικό σχολείο, τέσσερα παιδιά δεν παρακολούθησαν την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς καθώς οι γονείς τους δεν ήθελαν να τους φορέσουν μάσκα, δηλώνοντας απτόητοι, κόντρα στα επιστημονικά δεδομένα και παρά τον υπαρκτό κίνδυνο εξάπλωσης του δυνητικά θανατηφόρου ιού.

Ανάλογο περιστατικό σημειώθηκε και στην Θεσσαλονίκη, όπου ένας πατέρας πρόλαβε μάλιστα να μιλήσει σε τηλεοπτική κάμερα πριν διακοπεί η live σύνδεση.

Στο Κορδελιό μαθήτρια αρνήθηκε να φορέσει μάσκα και έφυγε από το σχολείο, παρόλο που ενημερώθηκε ότι θα πάρει τις αντίστοιχες απουσίες, όπως μετέδωσε το GR Times ενώ στο ίδιο σχολείο, μια άλλη μητέρα μάλωσε τον γιο της μπροστά στις κάμερες επειδή δέχτηκε να φορέσει μάσκα.

Άλλα μεμονωμένα περιστατικά σημειώθηκαν και στην Κρήτη με γονείς – αρνητές της προστατευτικής μάσκας, ενώ στην Άρτα ένας εκπαιδευτικός αρνήθηκε να φορέσει μάσκα μέσα στην αίθουσα, όπως κατήγγειλε ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης του νομού. Ο εισαγγελέας έχει ήδη ενημερωθεί για την υπόθεση.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ηπείρου σε συνέντευξή του στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων ανέφερε πως ο εκπαιδευτικός αρνήθηκε να βάλει μάσκα. «Είναι γνωστή η περίπτωσή του, έχουμε πάρει όλα τα μέτρα, έχουμε διαχειριστεί το θέμα, έχουμε ενημερώσει τον εισαγγελέα της οικείας Περιφερειακής Ενότητας και θα παρθούν τα μέτρα που ορίζονται»