Το Oruc Reis επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας, καθώς δεν ανανεώθηκε η τελευταία NAVTEX που είχε εκδώσει η Τουρκία, η οποία έληξε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Το βράδυ του Σαββάτου το τουρκικό ερευνητικό σκάφος είχε αρχίσει να κινείται με σχεδόν διπλάσια ταχύτητα (περίπου 9 κόμβους), κάτι που έδειχνε ότι είχε μαζέψει τα καλώδια. Στις 08:00 της Κυριακής το Oruc Reis ήταν λίγο έξω από το λιμάνι της Αττάλειας.

Η απόφαση να μην ανανεωθεί η τουρκική NAVTEX και η επιστροφή του ερευνητικού σκάφους ελήφθη λόγω των συνομιλιών των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, γράφει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το Oruc Reis συγκέντρωσε σεισμικά δεδομένα για μια περιοχή περίπου 3.500 χιλιομέτρων, εντός του πεδίου των ερευνητικών δραστηριοτήτων που ξεκίνησαν στις 10 Αυγούστου. Το σχετικό σχέδιο προβλέπει το «σκανάρισμα» περιοχής συνολικά 15.000 χιλιομέτρων, αναφέρει η Yeni Safak που σημειώνει ότι αναμενόταν ότι το Oruc Reis θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του στην περιοχή μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση.

Πομπέο: Ανησυχία για τις δραστηριότητες της Τουρκίας

Το βράδυ του Σαββάτου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσινγκτον για τις δραστηριότητες της Τουρκίας.

«Παραμένουμε ανήσυχοι για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Τουρκίας, η οποία εξερευνά τον φυσικό πλούτο σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Πομπέο, μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Η Κύπρος έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της, υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, «περιλαμβανομένου και του δικαιώματος για τους υδρογονάνθρακες που βρέθηκαν στην υπό την κυριαρχία της θάλασσα και στην ΑΟΖ της, προς όφελος τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων».

Ερντογάν: Λάθος να περιφέρεστε στα νησιά

Από την άλλη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε την επιθετική ρητορική, προειδοποιώντας την Ελλάδα ότι «είναι λάθος να περιφέρεστε στα νησιά», ενώ παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στον Εμανουέλ Μακρόν.

«Εμπιστεύονται εκείνους που τους υπόσχονται ότι θα τους στηρίξουν και περιφέρονται στα νησιά με κορβέτες και άλλα σκάφη. Κάνετε το λάθος πράγμα, μην πάρετε αυτό τον δρόμο. Θα μείνετε μόνοι σας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος απευθυνόμενος στην Ελλάδα.

«Θα έχεις περισσότερα προβλήματα μαζί μου», ήταν το μήνυμα που έστειλε στον Εμανουέλ Μακρόν. «Δεν έχεις καμία γνώση της ιστορίας. Δεν μπορείς να μας κάνεις μάθημα ανθρωπιάς, σκοτώσατε 1 εκατομμύριο ανθρώπους στην Αλγερία», ανέφερε ακόμη μεταξύ άλλων ο Ερντογάν, απευθυνόμενος στον Γάλλο πρόεδρο.