Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την Τουρκία κατά μία βαθμίδα- από το «B1» στο «Β2»- ενώ διατήρησε στο αρνητικό το outlook της χώρας.

«Καθώς αυξάνονται οι κίνδυνοι για το πιστωτικό προφίλ της Τουρκίας, οι θεσμοί της χώρας εμφανίζονται απρόθυμοι ή ανίκανοι να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις», επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης.

Οι εξωγενείς αδυναμίες, που είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών, η μείωση των δημοσιονομικών αποθεμάτων είναι ανάμεσα στους λόγους που αναφέρει ο Moody’s εξηγώντας την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας Τουρκίας. Παράλληλα όμως, κάνει αναφορά και στα γεωπολιτικά ζητήματα.

Συγκεκριμένα, εξηγώντας τη διατήρηση του αρνητικού outlook, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι αυτό αντικατοπτρίζει τα «αυξημένα επίπεδα γεωπολιτικών κινδύνων σε αρκετά μέτωπα- η σχέση με τις ΗΠΑ, η σχέση με την ΕΕ, οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο- που θα μπορούσαν να επιταχύνουν την όποια κρίση».

Επίσης, ο Moody’s σημειώνει ότι η απόφαση αντικατοπτρίζει «τους κινδύνους που σχετίζονται με την ανεπαρκή αντίδραση των αρχών, κάτι που κάνει πιο πιθανό να υποφέρει η Τουρκία μια πλήρη κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών τα επόμενα χρόνια».