Για μία ακόμη ημέρα επικρατεί ένταση στη Λέσβο, καθώς αιτούντες άσυλο που έμειναν άστεγοι μετά την καταστροφή της Μόριας φέρεται να αντιδρούν στον υπό κατασκευή νέο καταυλισμό.

Χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν στον δρόμο, ανάμεσά τους οικογένειες και παιδιά, έπειτα από την καταστροφική φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας. Σήμερα, για μία ακόμη φορά, προκλήθηκε ένταση, όταν κάποιοι από τους πρόσφυγες και μετανάστες πέταξαν πέτρες σε αστυνομικούς και εκείνοι «απάντησαν» με χρήση χημικών.

Οι άνθρωποι αυτοί δεν δέχονται να μπουν στον υπό κατασκευή νέο καταυλισμό στο Καρά Τεπέ και ζητούν να τους επιτραπεί να φύγουν από το νησί, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Στο μεταξύ, περίπου στις 10:30 το πρωί κάποιοι έβαλαν φωτιά σε καλαμιώνα κοντά στο μπλόκο της αστυνομίας που δεν επιτρέπει στους πρόσφυγες και μετανάστες να κινηθούν προς την πόλη της Μυτιλήνης. Η φωτιά κατασβέστηκε με ρίψεις νερού από αεροσκάφη, καθώς δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση των οχημάτων της πυροσβεστικής.

Από χθες έχουν ενισχυθεί οι αστυνομικές δυνάμεις στη Λέσβο, καθώς μεταφέρθηκαν εκεί με πλοίο δύο οχήματα εκτόξευσης νερού, εννέα κλούβες με άνδρες των ΜΑΤ και οχήματα των ΟΠΚΕ. Επίσης, C130 της πολεμικής αεροπορίας μετέφερε την Πέμπτη νέες αστυνομικές δυνάμεις στο νησί.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι εργασίες για την τοποθέτηση σκηνών στο Καρά Τεπέ. Εκεί θα φιλοξενηθούν προσωρινά 3.000 από τους ανθρώπους που έμειναν χωρίς καταφύγιο μετά την καταστροφή της Μόριας. Αυτός ο νέος καταυλισμός έχει προκαλέσει την αντίδραση του δημάρχου Μυτιλήνης που δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να «ακυρώσει» αυτή τη δομή.

Στον νέο καταυλισμό, θα γίνει οριοθέτηση «γειτονιών» βάσει εθνικότητας όσων φιλοξενηθούν εκεί προσωρινά, σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Επίσης, θα γίνεται έλεγχος για κορωνοϊό κατά την είσοδο στη νέα δομή, σε όλους ανεξαιρέτως τους επωφελούμενους.