Πλήρη αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασαν οι ηγέτες που μετείχαν στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο MED7, ενώ προειδοποίησαν την Τουρκία με εις βάρος της μέτρα, αν δεν τερματίσει τις μονομερείς ενέργειες.

Στην παράγραφο 6 του κειμένου συμπερασμάτων της Διάσκεψης, που αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, οι ηγέτες εκφράζουν τη στήριξή τους στην Ελλάδα και την Κύπρο, για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας.

Ακόμη, οι 7 ηγέτες εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να τερματίσει τις μονομερείς και παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και υπογραμμίζουν ότι αν δεν τερματίσει η Άγκυρα τις μονομερείς ενέργειες, τότε η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα συζητηθούν στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά, τι αναφέρει η παράγραφος 6 της Διακήρυξης της MED7:

«Επαναλαμβάνουμε την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη μας στην Κύπρο και την Ελλάδα έναντι των επαναλαμβανόμενων παραβιάσεων της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους, όπως και έναντι των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας.

Καλούμε όλες τις χώρες της περιοχές να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο, ιδιαίτερα το δίκαιο της θάλασσας, και ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφωνίες τους με διάλογο και διαπραγματεύσεις.

Καλωσορίζουμε τις μεσολαβητικές προσπάθειες του Ζοζέπ Μπορέλ και της Γερμανίας προκειμένου να επιτευχθεί η συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών.

Επιπλέον, καλούμε την Τουρκία να ανταποκριθεί στην πρόσκληση της κυβέρνησης της Κύπρου για οριοθέτηση καλόπιστων διαπραγματεύσεων, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, όπως και για την υποβολή του ζητήματος της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Σε συμφωνία με τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, λυπούμαστε που η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί στις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις της ΕΕ για τον τερματισμό των μονομερών και παράνομων ενεργειών στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Επαναβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητά μας να χρησιμοποιήσουμε όλα τα επαρκή μέσα που είναι στη διάθεση της ΕΕ για την απάντηση σε αυτές τις επιθετικές ενέργειες. Σε συνέχεια της τελευταίας ανεπίσημης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, συμφωνούμε να εργαστούμε επί επιπλέον καταλόγων, με βάση τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί ως τώρα, με σκοπό να υιοθετηθούν άμεσα.

Υποστηρίζουμε ότι, ελλείψει προόδου στην εμπλοκή της Τουρκίας σε διάλογο και αν δεν τερματίσει τις μονομερείς ενέργειές της, η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων, τα οποία μπορούν να συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 24-25 Σεπτεμβρίου».