Στην Κορσική μεταβαίνει σήμερα το μεσημέρι (10/09) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη (MED7).

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

  • 15:00 (τοπική ώρα) Συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής Κοινότητας Cargese της Κορσικής
  • 16:00 Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν
  • 17:30 Συμμετοχή του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Μεσογειακής Διάσκεψης που διεξάγεται υπό την προεδρία του κ. Μακρόν
  • 19:30 Κοινή Συνέντευξη Τύπου
  • 20:45 Επίσημο δείπνο.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν θα υπογράψουν, στο περιθώριο της συνόδου στην Κορσική, στρατιωτική συμφωνία που θα περιλαμβάνει την αγορά εξοπλισμών από τη Γαλλία, αναφέρει ο ιστότοπος Meta-defense.fr

Μπορεί η Γαλλία να επεκτείνει το δόγμα της αποτροπής στην Ελλάδα και στην Κύπρο;

Η προσέγγιση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην τουρκική επιθετικότητα στην ανατολική Μεσόγειο είναι όμως πιθανό ότι θα επεκταθεί, συμπεριλαμβάνοντας και την Κύπρο, μέσα σε ένα πλαίσιο στρατηγικής ευρωπαϊκής συνεργασίας.

Η προοπτική αυτή εντάσσεται στο αποτρεπτικό δόγμα που έχει αναπτύξει η Γαλλια από το Φεβρουάριο ανοίγοντας την πόρτα για διμερείς συνεργασίες με Ευρωπαίους εταίρους εκτός του ελέγχου του ΝΑΤΟ.

Η πρόταση του Macron για τις διμερείς συνεργασίες είχε συναντήσει τότε την αντίδραση του Βερολίνου και της Ουάσιγκτον. Σήμερα όμως, με την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ να μένουν αδρανείς στην τουρκική επιθετικότητα, η Γαλλία επαναφέρει την πρόταση.

Προκειμένου για τη δημιουργία μιας διαρκούς στρατιωτικής και βιομηχανικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, ο Macron είναι διατεθειμένος να κάνει υποχωρήσεις, όπως να δωρίσει ένα μέρος των Rafale ή να επιτρέψει την κατασκευή των φρεγατών FDI από τα ελληνικά ναυπηγεία, εάν η παραγγελία είναι τέσσερις μονάδες.

Όπως και να έχει, ο Γάλλος πρόεδρος είναι έτοιμος να επενδύσει στη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου με μια συμφωνία αμυντική, προωθώντας το γαλλικό όραμα για μια ανεξάρτητη και δυναμική Ευρώπη της άμυνας.

Οι εντάσεις στη Μεσόγειο στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής των ηγετών στην Κορσική

«Οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται στο επίκεντρο της ημερήσιας διάταξης της επόμενης συνόδου κορυφής των χωρών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό την προεδρία του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Κορσική, αναφέρει το ansa.it

Συγκεντρωμένοι για λίγες ώρες σε ξενοδοχείο στο Porticcio, ένα παραθαλάσσιο θέρετρο στον κόλπο του Ajaccio, οι ηγέτες των επτά κρατών μελών του Med7 θα προσπαθήσουν να βρουν μια κοινή στρατηγική αποτροπής περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που αναμένονται στην Κορσική, ο πρωθυπουργός, ο Giuseppe Conte, ο Ισπανός Pedro Sanchez, ο Έλληνας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πορτογάλος Antonio Costa, ο Κύπριος Νίκος Αναστασιάδης και ο Μαλτέζος Robert Abela. Στην πράξη, θα αποφασιστεί η «προαγωγή της συναίνεσης για τη σχέση της ΕΕ με την Τουρκία, ενόψει ιδίως της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της στις 24-25 Σεπτεμβρίου, που θα εστιάσει,μεταξύ άλλων, και σε αυτό το θέμα».

Η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στο στόχαστρο της Τουρκίας, η οποία διεκδικεί το δικαίωμα εκμετάλλευσης των αποθεμάτων υδρογονανθράκων σε μια θαλάσσια περιοχή στην οποία η Ελλάδα διεκδικεί την κυριαρχία της».