Συναγερμός σήμανε ξανά πριν από λίγο στη Μόρια καθώς όπως έγινε γνωστό ξέσπασε νέα φωτιά στον προσφυγικό καταυλισμό.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά από την ΕΡΤ καίγονται όσες σκηνές είχαν απομείνει ενώ συνεχίζονται οι εικόνες ολοσχερούς καταστροφής και απόγνωσης.

Με ρίψεις ακριβείας από εναέρια μέσα αντιμετωπίζονται οι πολλές εστίες, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ διευκρινίζοντας ότι οι εστίες είναι έξω από το ΚΥΤ, στον Ελαιώνα, όπου καίγονται σκηνές στον καταυλισμό.

Οι ελάχιστοι που είχαν απομείνει εκεί φεύγουν τρέχοντας με λιγοστά πράγματα.

Περίπου στις 14.30 της Πέμπτης, ξέσπασαν δυο νέες πυρκαγιές και υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμένα άτομα, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΙ.

Οι δύο φωτιές έχουν απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων μεταξύ τους ενώ μαύρος πυκνός καπνός βγαίνει από τα σημεία που καίγονται.

Την ίδια ώρα η κατάσταση παραμένει τεταμένη καθώς κάτοικοι με τη στήριξη δημοτικών αρχών και παραγόντων βρίσκονται έξω από την είσοδο της δομής για να εμποδίσουν την ανακατασκευή του.

Κάτοικοι από τη Μόρια και από όμορες περιοχές έχουν συγκεντρωθεί στη δομή ενώ δυο φορτηγά του δήμου έχουν παραταχθεί στο χώρο.

Στόχος, για να μην επιτρέψουν να περάσουν μέσα στη δομή οχήματα του στρατού, προκειμένου να κάνουν εργασίες καθαρισμού και να τοποθετήσουν νέες σκηνές για να μείνουν οι άστεγοι μετανάστες και πρόσφυγες που το βράδυ της Τετάρτης κοιμήθηκαν στο δρόμο.

Υπενθυμίζεται ότι η Λέσβος έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τους επόμενους τέσσερις μήνες, μετά την φωτιά και τα επεισόδια, που οδήγησαν σε ολική καταστροφή στον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια.

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, μητέρες, μωρά και μικρά παιδιά αναγκάστηκαν να κοιμηθούν χθες στους δρόμους, δίπλα στα καμένα, σε χωράφια, πάρκινγκ με τις εικόνες να κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Μετά τη φωτιά της Τρίτης, που ξέσπασε έπειτα από επεισόδια, τα οποία προκλήθηκαν όταν αποφασίστηκε να γίνουν επιπλέον δειγματοληπτικοί έλεγχοι στους μετανάστες που ζούσαν στο κέντρο, η κατάσταση παρέμενε έκρυθμη.

Στο δρόμο βρέθηκαν χιλιάδες αιτούντες άσυλο οι οποίοι επιχειρούσαν να φτάσουν στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Ωστόσο ισχυρές δυνάμεις που είχαν μεταβεί στο νησί εμπόδισαν την διέλευσή τους. Ακολούθησαν εντάσεις μεταξύ προσφύγων και αστυνομίας με πετροπόλεμο και δακρυγόνα.

Με πληροφορίες της ΕΡΤ/ΣΚΑΪ