Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν θα μετάσχει στην παγκόσμια πρωτοβουλία για την ανάπτυξη, κατασκευή και δίκαιη κατανομή ενός εμβολίου για τον κορωνοϊό, επειδή της προσπάθειας αυτής ηγείται και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Το σχέδιο Covax αναπτύχθηκε από τον ΠΟΥ, τον Συνασπισμό για Καινοτομίες Επιδημικής Ετοιμότητας και την Gavi, την παγκόσμια συμμαχία για τα εμβόλια. Στόχος είναι να επισπευστεί και ανάπτυξη ενός εμβολίου και οι δοκιμές, όπως και να γίνει προεργασία προκειμένου αυτό να διανεμηθεί με δίκαιο τρόπο.

Τον προηγούμενο μήνα, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι περισσότερες από 170 χώρες είναι σε συζητήσεις για τη συμμετοχή τους στο σχέδιο Covax. Όμως, οι ΗΠΑ αρνούνται να ενταχθούν σε αυτή την προσπάθεια.

Όταν ρωτήθηκε για δημοσίευμα της Washington Post που ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν θα ενταχθούν στο Covax, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου το επιβεβαίωσε, κάνοντας επίθεση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εμπλέκονται με τους διεθνείς εταίρους για να διασφαλίσουμε ότι θα νικήσουμε αυτό τον ιό, αλλά δεν θα περιοριστούν από πολυμερείς οργανισμούς που επηρεάζονται από τον διεφθαρμένο Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Κίνα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τον ΠΟΥ, κόβοντας τη χρηματοδότηση προς τον Οργανισμό.

Αντί για την παγκόσμια προσπάθεια, η διοίκηση Τραμπ προτίμησε να επικεντρωθεί στο Operation Warp Speed, ένα αμερικανικό σχέδιο για την ανάπτυξη ενός εμβολίου και την παρασκευή 300 εκατομμυρίων δόσεων έως τον ερχόμενο Ιανουάριο.

«Υπό την ηγεσία του προέδρου Τραμπ, η έρευνα για το εμβόλιο και τη θεραπεία, η ανάπτυξη και οι δοκιμές έχουν προχωρήσει με άνευ προηγούμενου ταχύτητα, για την παροχή πρωτοποριακών, αποτελεσματικών φαρμάκων, με „οδηγό“ τα δεδομένα και την ασφάλεια και χωρίς επιβράδυνση από τη γραφειοκρατία», ανέφερε στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Η άρνηση των ΗΠΑ να μετάσχουν στο Covax είναι πραγματικό πλήγμα στην παγκόσμια προσπάθεια για ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό, εκτιμούν ειδικοί. Τα στελέχη του ΠΟΥ έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα για τους πιθανούς κινδύνους του «εθνικισμού για το εμβόλιο». «Κανένας δεν είναι ασφαλής, αν δεν είναι όλοι ασφαλείς. Καμία χώρα δεν έχει πρόσβαση στην έρευνα, ανάπτυξη, παρασκευή και την εφοδιαστική αλυσίδα για όλα τα σημαντικά φάρμακα και υλικά. Πρέπει να αποτρέψουμε τον εμβολιαστικό εθνικισμό», τόνισε πρόσφατα ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγεσούς.

Με πληροφορίες από Guardian