Η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, με εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και νέα NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Όπως μετέδωσε προ ολίγου το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά: «η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Αν αυτό δεν είναι λόγος πολέμου, τότε τι είναι;».

Ο Φουάτ Οκτάι κατηγόρησε επίσης την ΕΕ για ανειλικρίνεια λέγοντας πως από τη μια καλεί σε διάλογο την Άγκυρα και από την άλλη «κάνει άλλα σχέδια», ενώ δεν έκρυψε και την οργή του για το μέτωπο Παρισίου – Αθήνας, μετά τις αυστηρές συστάσεις Μακρόν προς την Τουρκία.

«Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά τη γλώσσα της διπλωματίας και της ειρήνης. Όμως, όταν το θέμα έρθει στην προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας, δεν διστάζουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει. Και αυτό το ξέρουν καλύτερα από όλους, η Γαλλία και η Ελλάδα», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ερντογάν.

Εν τω μεταξύ η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, σε περιοχή ανάμεσα στην Ρόδο και την Κύπρο. Η Άγκυρα δεσμεύει την περιοχή από σήμερα έως και τις 11 Σεπτεμβρίου.

Η Λευκωσία απάντησε με έκδοση αντι-Navtex, καταγγέλλοντας παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Διεθνούς Δικαίου και της ασφάλειας στην περιοχή, τονίζοντας πως μόνο η Λάρνακα είναι αρμόδια για οδηγίες προς ναυτιλλομένους στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Γενί Σαφάκ: «Έτοιμες να δράσουν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις»

Η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει εντολή να προετοιμαστούν ακόμα και για σύρραξη.

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για σύγκρουση. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει δοθεί εντολή στους πλοιάρχους του Πολεμικού Ναυτικού να απαντούν σε πιθανές προκλήσεις, δίχως να ρωτούν στην Άγκυρα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει πρακτικά προθεσμία ενός μήνα στην Τουρκία, και επεξεργάζεται μία λίστα κυρώσεων για την Άγκυρα, σε περίπτωση που δεν υποχωρήσει – όπως άλλωστε φαίνεται να μην είναι διατεθειμένη να κάνει. Σύμφωνα με πηγές από το Βερολίνο, η λίστα των κυρώσεων περιλαμβάνει:

1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
2. Καταχώρηση των πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας.
3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)
4. Απαγόρευση δανεισμού σε τράπεζες και βιομηχανίες της Τουρκίας από κρατικές τράπεζες της ΕΕ
5. Ενδεχόμενο μείωσης ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Τουρκία.
6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών σε συγκεκριμένα πρόσωπα (travel ban)
7. Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.