Μήνυμα στήριξης της Ελλάδας έστειλε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προς τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνέντευξή της που παραχωρεί αυτή την ώρα.

«Όλα τα κράτη της ΕΕ έχουν την υποχρέωση να στηρίξουν την Ελλάδα», δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ, ενώ εντείνεται η ελληνοτουρκική κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, με παρατεταμένες έρευνες του Oruc Reis σε νερά άνωθεν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, και ανάπτυξη του ελληνικού στόλου απέναντι στον τουρκικό.

Ερωτηθείσα για την κρίση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας είπε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι είναι καθήκον μας ως κράτη μέλη της ΕΕ να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα των Ελλήνων φίλων μας», χαρακτηρίζοντας «στοιχειώδες» οι δύο πλευρές να συνεχίσουν τον διάλογο.

«Υποστηρίζουμε την Ελλάδα και δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση στις σχέσεις της με την Τουρκία […] έχω επανειλημμένα προσπαθήσει προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και αυτό επιτυγχάνεται εν μέρει μόνο με την διαρκή επικοινωνία και με τις δύο πλευρές. Οι διαφωνίες σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό των οικονομικών ζωνών μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο από κοινού. Για αυτό προσπαθεί η Γερμανία».

Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε πως όταν μιλήσει με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα τον ενημερώσει για τη στάση της Ευρώπης. «Η σχέση μας με την Τουρκία είναι πολύπλευρη. Έχω συχνές επαφές με τον Ταγίπ Ερντογάν και σύντομα θα σας ενημερώσω σχετικά».

Οι νέες δηλώσεις της Μέρκελ υπέρ της Ελλάδας έρχονται μόλις δύο 24ωρα μετά από τις διπλές επαφές που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τόσο με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα μετά την επικοινωνία του με τον Ερντογάν, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε εκ νέου τον Κυριάκο Μητσοτάκη.