Οι Τούρκοι είναι πολύ εκνευρισμένοι με τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου», μία από τις ενδιαφέρουσες φράσεις που ήχησαν κατά τη στιχομυθία μεταξύ του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας. Εκείνο, πάντως, που προσδίδει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον εντοπίζεται στο γεγονός ότι στη διάρκεια του διαλόγου των δύο Ευρωπαίων αξιωματούχων για την ελληνοτουρκική ένταση το μικρόφωνο ήταν… ανοιχτό.

Όταν ρωτήθηκε από τον Ζοζέπ Μπορέλ πώς εξελίχθησαν οι επαφές με Αθήνα και Άγκυρα, η Άνεγκρετ Κράμπ Κάρενμπαουερ, η οποία προφανώς δεν είχε αντιληφθεί ότι το μικρόφωνο ήταν ανοιχτό, απάντησε: «Δύσκολα. Λίγο πιο ομαλά με την ελληνική πλευρά, αλλά πολύ δύσκολα με την τουρκική πλευρά».

Ο Μπορέλ επεσήμανε, από τη μεριά του, τότε ότι οι Τούρκοι είναι «πολύ εκνευρισμένοι με τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο» και πως πιστεύουν ότι οι Έλληνες «δεν είναι αξιόπιστοι».

«Η Άνγκελα Μέρκελ θα ενημερώσει τον Ερντογάν την Παρασκευή» τού απάντησε η Γερμανίδα υπουργός.

Την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο, εν μέσω εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας, στο πλαίσιο της Άτυπης Συνόδου των υπουργών Άμυνας της ΕΕ, στο Βερολίνο, εξέφρασε νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος χαιρέτισε τις μεσολαβητικές προσπάθειες της Γερμανίας.

«Ανησυχούμε για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι αποκλιμάκωση, είναι διάλογος. Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι και οι δύο σημαντικοί Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εδώ και πολλά χρόνια. Και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο επίλυσης της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο, βάσει του πνεύματος της συμμαχικής αλληλεγγύης και του διεθνούς δικαίου, και χαιρετίζω τις προσπάθειες της Γερμανίας να μεσολαβήσει για να βρει έναν δρόμο προς τα εμπρός» δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

«Είμαι προσωπικά τακτικά σε επαφή με την Άγκυρα και την Αθήνα. Μίλησα πρόσφατα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη» ανέφερε, ακόμη, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.