Το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία βελτιώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Αύγουστο, καθώς η δραστηριότητα τόσο του μεταποιητικού τομέα όσο και του τομέα των υπηρεσιών επιταχύνθηκε, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Ifo, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία θα έχει μία ισχυρή ανάκαμψη μετά το μεγάλο σοκ του κορονοϊού.

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ifo αυξήθηκε στις 92,6 μονάδες από τις αναθεωρημένες προς τα κάτω 90,4 μονάδες του Ιουλίου. Πρόκειται για την τέταρτη συνεχόμενη μηνιαία αύξηση του δείκτη, η οποία είναι καλύτερη από τις προσδοκίες των οικονομολόγων για 92,2 μονάδες. «Η γερμανική οικονομία είναι στον δρόμο της ανάκαμψης», ανέφερε ο πρόεδρος του ινστιτούτου Κλέμενς Φούεστ σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες αξιολογούν πολύ πιο αισιόδοξα την τρέχουσα κατάσταση της δραστηριότητάς τους σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Τα ισχυρότερα κέρδη όσον αφορά το επιχειρηματικό κλίμα κατέγραψαν οι μεταποιητικές εταιρείες και οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών, ενώ το κλίμα βελτιώθηκε περαιτέρω και μεταξύ των κατασκευαστικών εταιρειών. Ο οικονομολόγος του ινστιτούτου Κλάους Φολράμπε δήλωσε ότι αναμένει πως η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί σχεδόν 7% στο τρίτο τρίμηνο του έτους μετά τη βουτιά – ρεκόρ 9,7% που έκανε στο δεύτερο τρίμηνο, κατά το αποκορύφωμα της πανδημίας.

«Η ανάκαμψη είναι ακόμη εύθραυστη. Δεν έχουμε φθάσει ακόμη στο προ της κρίσης επίπεδο», είπε ο Φολράμπε στο Reuters, προσθέτοντας ότι η τελευταία αύξηση των νέων μολύνσεων υπογραμμίζει τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος που μπορεί να εκτροχιάσει ξανά την ανάκαμψη. Ο οικονομολόγος του Ifo σημείωσε επίσης ότι οι προσδοκίες για τις εξαγωγές υποχώρησαν ξανά λίγο, καθώς η δραστηριότητα στο εξωτερικό παραμένει δύσκολη για πολλές γερμανικές εταιρείες. «Εν όψει της εύθραυστης κατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η γερμανική εξαγωγική βιομηχανία τα πάει σχετικά καλά», τόνισε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ