Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου ανακοίνωσε πως δεν θα απονέμει πλέον τα βραβεία βάσει φύλου αλλά βάσει ερμηνείας.

Με βάση την ερμηνεία και όχι το φύλο θα δίνονται στο εξής τα βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου όπως γνωστοποιήθηκε από τους ίδιους τους διοργανωτές.

Η αλλαγή θα τεθεί σε ισχύ για το επόμενο φεστιβάλ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2021, ενώ η εκδήλωση θα γίνει εν μέρει με την παρουσία ατόμων, παρά την πανδημία του κορωνοϊού.

Υπερασπιζόμενοι την απόφαση να διοργανώσει μια εκδήλωση με την παρουσία ατόμων, οι διοργανωτές ανέφεραν ότι η «ζωντανή σχέση με το κοινό» είναι ένα «σημαντικό και μοναδικό χαρακτηριστικό» των φεστιβάλ.

«Πιστεύουμε ότι ο μη διαχωρισμός των βραβείων στον τομέα της ηθοποιίας ανάλογα με το φύλο, αποτελεί ένα σημάδι για την ευαισθητοποίηση σχετικά με το φύλο στη βιομηχανία του κινηματογράφου», ανέφεραν οι διευθυντές του φεστιβάλ, Μαριέτ Ρίσενμπικ και Κάρλο Σατριάν σε δήλωσή τους τη Δευτέρα.

Ενώ τα βραβεία της «Ασημένιας Άρκτου» δίνονταν προηγουμένως ξεχωριστά σε άνδρες ηθοποιούς και γυναίκες ηθοποιούς, τρόπος που είναι τυπικός σε τελετές απονομής βραβείων για την ψυχαγωγία, οι νέες κατηγορίες πλέον θα βραβεύουν την «καλύτερη κορυφαία ερμηνεία» και την «καλύτερη υποστηρικτική ερμηνεία».

«Στην περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, έχει γίνει ακόμη πιο σαφές ότι εξακολουθούμε να απαιτούμε αναλογικούς χώρους για την εμπειρία στον πολιτιστικό κόσμο», πρόσθεσαν.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου είναι το πρώτο σημαντικό φεστιβάλ που έκανε τη μετάβαση σε βραβεία χωρίς φύλο, με τις Κάννες, το φεστιβάλ της Βενετίας και άλλα να διαχωρίζουν τα βραβεία τους ακόμα ανά φύλο.

Αλλάζει ονομασία το βραβείο του Άλφρεντ Μπάουερ

Μια άλλη σημαντική αλλαγή που γίνεται στο φεστιβάλ είναι το γεγονός πως το βραβείο Ασημένιας Άρκτου Άλφρεντ Μπάουερ, θα αντικατασταθεί με το βραβείο Ασημένιας Άρκτου κριτικών.

Το βραβείο Άλφρεντ Μπάουερ, είχε ανασταλεί στο παρελθόν, όταν προέκυψε διαμάχη σχετικά με το γεγονός ότι ο βραβευμένος κινηματογραφιστής του οποίου το όνομα δόθηκε στο βραβείο, δηλαδή ο Μπάουερ, ήταν υψηλόβαθμο μέλος του Ναζιστικού Κόμματος.

Ενώ τα βραβεία χωρίς φύλο ταιριάζουν με τη σύγχρονη εποχή και τις συχνές εκκλήσεις για μικρότερο διαχωρισμό φύλου, ορισμένοι στο διαδίκτυο επεσήμαναν ότι τα βραβεία για την ψυχαγωγία, έχουν μια αμφιλεγόμενη ιστορία όσον αφορά τις υποψηφιότητες μεταξύ γυναικών και ανδρών, σε κατηγορίες όπου ανταγωνίζονται άμεσα.​

Τα Βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου στις ΗΠΑ, τα Όσκαρ δηλαδή για παράδειγμα, έχουν ορίσει ως υποψήφιες μόνο πέντε γυναίκες στην κατηγορία για τον Καλύτερο Σκηνοθέτη στην ιστορία των 90 και πλέον χρόνων των βραβείων.