Την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμί και τη Μονή της Χώρας, μετά την Αγία Σοφία, σχολίασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

«Είναι γεγονός ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας και τώρα της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικά τεμένη μας πόνεσε», δήλωσε από την ιστορική Μονή της Παναγίας Φανερωμένης στην Κύζικο.

«Τα δύο αυτά μοναδικά μνημεία της Πόλης χτίστηκαν ως χριστιανικοί ναοί. Αποκαλύπτουν εύγλωττα την αλήθεια της ενανθρωπίσεως του Λόγου του Θεού, την Ομορφιά που σώζει τον κόσμο. Εκφράζουν το οικουμενικό πνεύμα της πίστεώς μας, την αγάπη και την ελπίδα της αιωνιότητος», συμπλήρωσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

«Τα απαράμιλλα ψηφιδωτά και οι άλλες εικόνες τους αποτελούν ουράνια τροφή για τη ψυχή και „ανεξάντλητο χαρά“ για τα μάτια, όπως θα έλεγε και ο Αϊβαλιώτης Φώτης Κόντογλου, και ανήκουν στην παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά», δήλωσε ακόμη και κατέληξε: «Παρακαλούμε τον Θεό της αγάπης, της δικαιοσύνης και της ειρήνης να φωτίσει την διάνοια και τις καρδιές των υπευθύνων».

Αυτή την εβδομάδα έγινε γνωστό ότι η Τουρκία θα μετατρέψει σε τζαμί και τη Μονή της Χώρας, που από το 1958 λειτουργούσε ως μουσειακός χώρος. Την Παρασκευή δημοσιεύθηκε ΦΕΚ με το οποίο θα εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση που πήρε το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας για τη μετατροπή ενός ακόμη μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς σε τζαμί. Μια απόφαση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ελλάδας.