Την πεποίθηση πως η Τουρκία θα αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, στην περίπτωση που η Ελλάδα αναλάβει στρατιωτική δράση στην ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε ο απόστρατος Ναύαρχος και αρχιτέκτονας της λεγόμενης Γαλάζιας Πατρίδας, Cem Gurdeniz.

Όπως δήλωσε συγκεκριμένα: «Η Τουρκία θα εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ εάν η Ελλάδα αναλάβει στρατιωτική δράση στην Ανατολική Μεσόγειο – Η αποχώρηση της Τουρκίας από τη συμμαχία θα αποτελούσε βαρύ πλήγμα στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

Εν τω μεταξύ, επιμένει στην σκληρή στάση ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι δεν θα υποχωρήσει μπροστά στις προκλήσεις ή τις απειλές κυρώσεων για την Ανατολική Μεσόγειο.

«Δεν θα υποκύψουμε στην κλοπή της υφαλοκρηπίδας μας. Δεν θα υποχωρήσουμε μπροστά στη γλώσσα των κυρώσεων και των απειλών», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία που εκφώνησε σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος στην πόλη της Ριζούντας.

Και την Παρασκευή, στο ίδιο μήκος κύματος, προειδοποίησε πως «αν η Ελλάδα συνεχίσει να επιτίθεται κατά του Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία θα ανταποδώσει».

«Αν η Ελλάδα συνεχίσει τις προκλήσεις η Τουρκία θα απαντήσει με πολλαπλάσιο τρόπο», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος, που αναφέρθηκε επίσης στη συνομιλία του με την Άγκελα Μέρκελ αλλά και εκείνη του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Γερμανίδα Καγκελάριο.

«Δε μπορούν να συνεχιστούν οι παρενοχλήσεις. Αν συνεχιστούν θα απαντήσουμε με πολλαπλάσιο τρόπο. Το Ορούτς Ρέις θα συνεχίσει τις έρευνες μέχρι 23 Αυγούστου. Με τη Μέρκελ μιλήσαμε και μου ζήτησε να ρίξουμε τους τόνους. Συμφωνήσαμε να δείξουμε καλή διάθεση. Ελπίζω να συμφώνησε το ίδιο και με τον Μητσοτάκη, με τον οποίο μίλησε», ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.