Ο δημιουργός του Fortnite κατέθεσε μήνυση εναντίον της Apple και της Google επειδή μπλόκαραν το online video game, που μετρά εκατοντάδες εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες, από τα App Stores τους.

Οι εταιρίες είπαν πως αφαίρεσαν το Fortnite επειδή ο προγραμματιστής, Epic Games, παραβίασε τις οδηγίες τους ανακοινώνοντας έναν τρόπο οι χρήστες να αγοράζουν νομίσματα εντός του παιχνιδιού χωρίς την χρήση των ιδιόκτητων συστημάτων πληρωμής των Apple και Google. ι σχετικές καταγγελίες αναλύονται διεξοδικά στην 60 σελίδων μήνυση της Epic Games, που κυκλοφόρησε επίσης ένα βίντεο-παρωδία της θρυλικής διαφήμισης «1984» της Apple, με την εταιρία στον ρόλο του κακού, κάνοντας το ίδιο με την Google με αφορμή το σλόγκαν της «Don’t Be Evil».

Η διαμάχη ξεκίνησε όταν η Epic Games ανακοίνωσε χθες πως προσφέρει μόνιμη έκπτωση 20% σε νομίσματα εντός του Fortnite αν οι χρήστες τα αγοράσουν απευθείας από εκείνη, τονίζοντας πως η έκπτωση δεν ισχύει αν γίνει πληρωμή μέσω Apple ή Google.

«Επί του παρόντος, όταν γίνεται χρήση των επιλογών πληρωμής μέσω Apple και Google, κρατούν προμήθεια 30% και η μέχρι 20% πτώση τιμής δεν ισχύει. Αν Apple ή Google χαμηλώσουν την προμήθεια στο μέλλον, η Epic θα σας δώσει τα έσοδα», σημείωσε σε ανακοίνωση.

Λίγες ώρες αργότερα, το Fortnite εξαφανίστηκε από το app store της Apple. «Σήμερα η Epic Games έκανε το λάθος να παραβιάσει τις οδηγίες του App Store, που εφαρμόζονται ισότιμα σε όλους και σκοπό έχουν την ασφάλεια των χρηστών. Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε να αφαιρεθεί η εφαρμογή», σχολίασε η εταιρία στο CNN Business, προσθέτοντας πως να προσπαθήσει να επιλύσει τις διαφορές με την Epic ώστε να επιστρέψει η εφαρμογή.

Με την σειρά της, η Google είπε πως αφαίρεσε το Fortnite από το Google Play Store, αν και το παιχνίδι μπορεί ακόμη να εγκατασταθεί από άλλες πηγές σε συσκευές Android, με την εταιρία να διευκρινίζει επίσης πως επιθυμεί να συζητήσει με την Epic για να επιστρέψει και σε εκείνη το παιχνίδι.

Η Epic απάντησε με δυο μηνύσεις, κατηγορώντας την Google πως «χρησιμοποιεί το μέγεθός της εναντίον ανταγωνιστών, πελατών και χρηστών σε μια πληθώρα αγορών που πλέον μονοπωλεί».