Δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση. Αν πάτε σε μπαρ και ταβέρνες στο ελληνικό νησί της Μυκόνου, θα πρέπει να ρίξετε μια ματιά στο μενού πριν κάνετε την παραγγελία. Και πάλι οι τουρίστες αναφέρουν υπερβολικές, δυσνόητες τιμές.

Μόνο 98,50 ευρώ για μια μερίδα καλαμαριών; Αυτό δεν είναι πρόβλημα στο δημοφιλές ελληνικό κυκλαδίτικο νησί της Μυκόνου. Υπάρχουν παραλίες με ονόματα όπως το Paradise και ακόμη και το Super Paradise. Αλλά οι τιμές είναι οτιδήποτε άλλο παρά παραδεισένιο, κάτι που οφείλεται κυρίως στα πολλά διεθνή αστέρια και αθλητικά είδωλα που τους αρέσει να περνάνε εκεί το καλοκαίρι – και δεν έχουν κανένα πρόβλημα με ένα ποτήρι Prosecco για 68 ευρώ. Οι «φυσιολογικοί» τουρίστες, από την άλλη πλευρά, βιώνουν δυσάρεστες εκπλήξεις ξανά και ξανά – και στη συνέχεια θέλουν να διαμαρτυρηθούν μέσω των κοινωνικών μέσων.

«Αποφύγετε αυτό το κατάστημα, αυτό το κατάστημα είναι μια παγίδα!» Έγραψε ένας Αμερικανός με το όνομα Ciscorock τον Μάιο του τρέχοντος έτους στην ταξιδιωτική πύλη Tripadvisor και στο Instagram. Ο άντρας είπε ότι είχε επισκεφθεί ένα μπαρ στα νοτιοδυτικά του νησιού. Ο ίδιος και οι φίλοι του πήραν έξι μπύρες, τρεις σαλάτες, δύο μπουκάλια νερό, χυμό ντομάτας και έξι μερίδες καλαμαριών. Ο λογαριασμός: 836,20 ευρώ.

Die Rechnung eines Restaurants auf Mykonos, die ein US-Amerikaner unter dem Namen Ciscorock auf dem Reiseportal Tripadvisor postete

Ο λογαριασμός για ένα εστιατόριο στη Μύκονο, το οποίο δημοσίευση ένας Αμερικανός με το όνομα Ciscorock στην ταξιδιωτική πύλη
ΠΗΓΗ: Tripadvisordpa / ciscorock

„Αποφύγετε αυτό το μέρος με κάθε κόστος – όχι αστείο“, συνέστησε ο Ciscorock. Περισσότεροι από 1000 χρήστες του Tripadvisor έχουν μέχρι στιγμής κάνει ευχαριστήριο κλικ για τη συμβουλή, άλλοι 290 βαθμολόγησαν επίσης την επιχείρηση στη χειρότερη κατηγορία «τρομερή». Ωστόσο, 552 χρήστες του έδωσαν επίσης την κορυφαία βαθμολογία «εξαιρετική». Αναφορές υπερβολικών τιμών στη Μύκονο.

Αρκετός λόγος έγινε από μια ομάδα από τον γερμανικό τηλεοπτικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό Kabel Eins. Ο δημοσιογράφος Peter Giesel και η ομάδα του δεν κατάφεραν να κάνουν και πολλάμε το ρεπορτάζ τους αφού όταν έφτασαν στο εν λόγω εστιατόριο, ο ιδιοκτήτης δεν ήθελε να σχολιάσει κάτι και έδιωξε το δημοσιογραφικό συνεργείο.

Τελικά ήρθε η αστυνομία, όπως ανέφερε αργότερα ο Giesel σε ένα βίντεο κλιπ. Κράτησε προσωρινά τον δημοσιογράφο και την ομάδα του. Ήταν μια «δυσάρεστη κατάσταση», λέει ο Giesel. Ειδικά επειδή το υλικό της κάμερας και της ταινίας κατασχέθηκε.

Δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση στη Μύκονο. Ξανά και ξανά οι τουρίστες αναφέρουν υπερβολικές τιμές: ένα μπλουζάκι για 250 ευρώ, 68 ευρώ για ένα ποτήρι Prosecco, ένα shisha και δύο ποτά για 300 ευρώ. Σε μια συναυλία του Έλληνα τραγουδιστή Αντώνη Ρέμο σε ένα beach bar την περασμένη εβδομάδα, οι επισκέπτες πλήρωσαν έως και 1500 ευρώ για μια θέση – χωρίς να συμπεριλαμβάνεται φαγητό και ποτό.

Τέτοιες τιμές δεν είναι παράνομες εάν δηλώνονται αναλόγως: Η ανάγνωση μενού και μενού κοκτέιλ πριν από την παραγγελία μπορεί να αποφύγει εκπλήξεις. Σε κάθε περίπτωση, αυτό ισχύει και για τη Μύκονο.