Λίγο πριν τα μεσάνυχτα οι πελάτες ξεκίνησαν να φεύγουν από τα καταστήματα της Θεσσαλονίκης.
Λίγο πριν τα μεσάνυχτα ξεκίνησαν να αδειάζουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Θεσσαλονίκη, ενώ πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων.
Οι φωτογραφίες είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν τα καταστήματα εστίασης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, χωρίς πελάτες, να «κατεβάζουν ρολά» και τους εργαζόμενους σε αυτά μαζεύουν τα τραπεζοκαθίσματα. Παράλληλα σε βίντεο φαίνονται στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας που πραγματοποιούν ελέγχους στα Λαδάδικα για να εξακριβώσουν το κατά πόσο τηρούνται τα μέτρα.
Δεν άνοιξαν τουλάχιστον 1.000 καταστήματα
Σύμφωνα με εκτιμήσεις που διατυπώθηκαν χθες, τουλάχιστον 1.000 νυχτερινά καταστήματα, στο νομό Θεσσαλονίκης, δεν άνοιξαν. Η πλειονότητα των εν λόγω νυχτερινών καταστημάτων βρίσκεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης και πρόκειται για καταστήματα που ανοίγουν στις 23:00. Όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης, με δηλώσεις του στο voria.gr, τα καταστήματα αυτά απασχολούν περί τα 5.000 άτομα, τα οποία θα πρέπει να βγουν σε αναστολή.
Συνολικά στον νομό Θεσσαλονίκης λειτουργούν 6.000 επιχειρήσεις εστίασης καφέ μπαρ με την πλειονότητα αυτών, περίπου 4.000, να είναι εστιατόρια αλλά και καφέ, take away και καφενεία.
Για κάποιους εκπροσώπους του κλάδου η απόφαση ήταν άδικη καθώς όπως λένε «η πλειοψηφία των καταστηματαρχών τήρησε πιστά της οδηγίες που τους δόθηκαν». Την ίδια ώρα λόγω της κακής πορείας των εσόδων του προηγούμενου διαστήματος εκφράζονται φόβοι πως δεν αποκλείεται επιχειρήσεις που έκλεισαν για το Δεκαπενταύγουστο να μην ξανανοίξουν. «Από την επόμενη εβδομάδα θα φανεί πόσες επιχειρήσεις του χώρου μας έβαλαν λουκέτο» υποστήριξε ο κ. Επιτροπίδης.
Χθες, Τρίτη, ανακοινώθηκαν 196 νέα κρούσματα κορωνοϊού σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Από αυτά, τα 42 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη και τα πέντε στη Χαλκιδική.
Ποιες περιοχές αφορά η απόφαση
Υπενθυμίζεται πως με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία και το επιδημιολογικό φορτίο αποφασίστηκε, από τις 11/08 και ως τις 23/8 η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 00:00 μέχρι τις 07:00 το πρωί στις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας, και τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω.
Η απαγόρευση δύναται να επεκταθεί σε άλλες περιοχές ή και οριζόντια, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.