Κλιμακώνεται η ένταση στο Αιγαίο με την Τουρκία να δημοσιεύει χάρτες για έρευνες δίπλα σε Κάρπαθο και Καστελόριζο.
Χάρτη ερευνών δίπλα σε Κάρπαθο και Καστελόριζο έδωσε στη δημοσιότητα η Τουρκία και ενώ το ORUC REIS εξακολουθεί να βρίσκεται σε διεθνή ύδατα άνωθεν περιοχής της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Παράλληλα η Άγκυρα θέτει εκ νέου θέμα Καστελλόριζου και κατηγορεί την Ελλάδα ότι δημιουργεί εντάσεις, με τους «μαξιμαλιστικούς της ισχυρισμούς», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού ΥΠΕΞ Τσαγατάι Ερτσιγές και μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Το τουρκικό ΥΠΕΞ δημοσίευσε χάρτη που δείχνει τη δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας του σεισμικού ερευνητικού σκάφους ORUC REIS. Σύμφωνα με τον χάρτη που παρουσίασε η Άγκυρα, το ORUC REIS κινείται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας της χώρας και στα σύνορα της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Τούρκος διπλωμάτης θέτει ευθέως θέμα Καστελλόριζου, λέγοντας πως οι αξιώσεις της Ελλάδας έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο. Μέσω του χάρτη, η Άγκυρα προαναγγέλλει έρευνες του ORUC REIS στην περιοχή που οριοθετήθηκε πρόσφατα στη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, σε ελάχιστη απόσταση από την Κάρπαθο. «Το Oruc Reis ξεκίνησε τη δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας σήμερα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα που δηλώθηκε στον ΟΗΕ. Η Ελλάδα προκαλεί μεγάλη αναστάτωση για αυτή τη δραστηριότητα», ανέφερε ο Τσαγατάι Ερτσιγές.
Ο Ερτσιγές, με ανάρτησή του στο Twitter ότι η Ελλάδα έχει δημιουργήσει προβλήματα λόγω ενός ελληνικού νησιού 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων με το όνομα Καστελλόριζο που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα μακριά από την ηπειρωτική τουρκική χώρα και 580 χιλιόμετρα από την ελληνική ηπειρωτική χώρα.
«Η Ελλάδα διεκδικεί 40.000 km2 θαλάσσιας περιοχής δικαιοδοσίας λόγω αυτού του μικρού νησιού και επιχειρεί να σταματήσει το Oruc Reis και να μπλοκάρει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός δεν είναι συμβατός με το διεθνές δίκαιο. Είναι αντίθετος με την αρχή της ισότητας. Ωστόσο, η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ και τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό και να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία να σταματήσει τις νόμιμες υπεράκτιες δραστηριότητές της. Αυτό δεν είναι αποδεκτό και λογικό», έγραψε ο Τούρκος αξιωματούχος.
Σε πλήρη επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις
Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Πέρα από τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού που καλούν το ερευνητικό και τα συνοδευτικά πλοία να απομακρυνθούν από την περιοχή, με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, η Ελλάδα εξέδωσε χθες αντι-NAVTEX.
Οι τρόποι αντίδρασης συζητήθηκαν σε έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό. Παράλληλα δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να προβεί σε αυστηρό διάβημα προς το τουρκικό ΥΠΕΞ. Σήμερα ο Πρωθυπουργός ενημερώνει τηλεφωνικά τους πολιτικούς αρχηγούς για τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Ο κ. Μητσοτάκης χθες ενημέρωσε τηλεφωνικά τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για την Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου με την οποία οριοθετούνται οι θαλάσσιες ζώνες των δύο χωρών καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ακόμη είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή η πολιτική των ίσων αποστάσεων που τηρεί το ΝΑΤΟ.
Πλεύση άνωθεν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας
Χθες το ORUC REIS και δύο συνοδευτικά πλοία κινήθηκαν σε διεθνή ύδατα άνωθεν περιοχής της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μετέφεραν ότι το ερευνητικό σκάφος είχε εισέλθει έως και 20 ναυτικά μίλια εντός του συγκεκριμένου ορίου. Ελληνικές φρεγάτες κατέγραφαν την πορεία του ερευνητικού σκάφους που κινείται προς τα νοτιοανατολικά, με ταχύτητα 3-4 κόμβων. Αν και το ORUC REIS έχει απλώσει καλώδια, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις εκτιμούν πως δεν μπορεί να διεξαγάγει έρευνες, λόγω του θορύβου των πλοίων που βρίσκονται σε σχετικά μικρή απόσταση από αυτό.
Το ερευνητικό σκάφος συνοδεύεται συνολικά από επτά τουρκικές φρεγάτες οι οποίες έχουν αναπτυχθεί σε μικρή απόσταση γύρω του. Μονάδες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού εξέπεμπαν μήνυμα μέσω ασύρματου, κάθε 15 λεπτά, ζητώντας από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος να αποχωρήσει, καθώς πλέει παρανόμως στα συγκεκριμένα ύδατα.