Η κακοκαιρία στην Εύβοια, όπως την «είδε» ο ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος Meteosat-11 – Αναλυτικά στοιχεία για βροχή και κεραυνούς.

Δόθηκαν στη δημοσιότητα οι εικόνες από την κακοκαιρία στην Εύβοια που κατέγραψε ο ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος Meteosat-11.

Τα δεδομένα από την επεξεργασία τους, δείχνουν το μέγεθος της κακοκαιρίας στην Εύβοια που έπληξε την Εύβοια και είχε ως αποτέλεσμα 5 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από αυτές, μετά από επεξεργασία με εξειδικευμένους αλγορίθμους από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, τα ύψη των νεφών ξεπέρασαν τα 12 χιλιόμετρα, ενώ οι κορυφές τους είχαν θερμοκρασίες κάτω από -45 oC. Στις δύο εικόνες που ακολουθούν φαίνονται οι νεφικοί σχηματισμοί των κυττάρων της καταιγίδας στις 03.40 και 06.55 τοπική ώρα.

Σε αυτές είναι χρωματισμένες οι κορυφές τους, οι οποίες -λόγω της πολύ μεγάλης ισχύος της καταιγίδας- ξεπέρασαν το φυσικό φράγμα της τροπόπαυσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το φαινόμενο διατήρησε την ισχύ του για περισσότερες από 5 ώρες, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη πολύ μεγάλη διάρκεια των ισχυρών φαινομένων.

Κακοκαιρία στην Εύβοια: 300 χιλιοστά βροχής σε 8 ώρες

Εν τω μεταξύ βροχές και καταιγίδες σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου 08/08 προς Κυριακή 09/08 σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Τα φαινόμενα ήταν πολύ ισχυρά σε Φθιώτιδα, Βοιωτία και Εύβοια. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο σταθμό της Στενής Ευβοίας καταγράφηκαν 300 χιλιοστά βροχής σε μόλις 8 ώρες. Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η βροχή που κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr έως το πρωί της Κυριακής 09/08, πέμπτης και τελευταίας ημέρας της «Θάλειας».

Ενδεικτικά, επισημαίνεται ότι από την αρχή των φαινομένων, αργά το βράδυ του Σαββάτου 08/08, έως το πρωί της Κυριακής 09/08, στη Σέττα Ευβοίας καταγράφηκαν 183 χιλιοστά, στην Αυλίδα 66 χιλιοστά και στο Θεολόγο Φθιώτιδας 83 χιλιοστά βροχής.

Σημειώνεται ότι λόγω των διακοπών ρεύματος και προβλημάτων στα δίκτυα επικοινωνίας, μετεωρολογικοί σταθμοί του meteo.gr στις πληγείσες περιοχές (π.χ Ψαχνά Ευβοίας) τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

Κακοκαιρία στην Εύβοια: Άστραψε και βρόντηξε – Έντονη κεραυνική δραστηριότητα

Αξιόλογη ήταν και η κεραυνική δραστηριότητα στους τρείς προαναφερθέντες νομούς, όπως φαίνεται και στο χάρτη που ακολουθεί και παρουσιάζει την ένταση της έως το πρωί της Κυριακής 09/08, σύμφωνα με το σύστημα «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όπως προκύπτει από αυτόν, η εντονότερη κεραυνική δραστηριότητα (κόκκινα και πορτοκαλί τετράγωνα) εντοπίζεται στη ευρύτερη περιοχή Ψαχνών-Στενής-Νέας Αρτάκης Ευβοίας.