Ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφηκε σήμερα στην Ελλάδα, με 203 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 24 ώρες.

Το προηγούμενο είχε καταγραφεί στις 21 Απριλίου, εν μέσω lockdown, όταν είχαν επιβεβαιωθεί 156 κρούσματα. Τις προηγούμενες τρεις ημέρες (6 έως 8 Αυγούστου) καταγράφονταν σταθερά πάνω από 150 κρούσματα (153, 151 και 152 αντίστοιχα).

Ο χάρτης των κρουσμάτων Αναλυτικά, τις τελευταίες 24 ώρες εντοπιστήκαν:

– 29 κρούσματα σε πύλες εισόδου της χώρας,

– 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

– 38 κρούσματα στην Αττική, εκ των οποίων τα δέκα ανέφεραν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ τα τρία είχαν ιστορικό πρόσφατο ταξιδιού σε περιοχές με θετικά κρούσματα.

– 35 στη Θεσσαλονίκη

– 50 στη Χαλκιδική, συνδεόμενα με εργοστάσιο ελαιουργίας.

– 2 στην Αργολίδα,

– 1 στην Βοιωτία,

– 1 στη Δράμα,

– 3 στην Π.Ε. Δωδεκανήσου,

– 2 στο Ηράκλειο

– 2 στην Καβάλα,

– 1 στην Καστοριά,

– 7 στην Κέρκυρα,

– 2 στην Κορινθία,

– 3 στις Κυκλάδες,

– 8 στη Λάρισα,

– 1 στη Μαγνησία,

– 1 στην Ξάνθη,

– 1 στην Πέλλα,

– 2 στην Πιερία,

– 5 στη Ροδόπη,

– 3 στις Σέρρες

– 2 στα Τρίκαλα

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5.623, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες. Από αυτά 1.438 (25.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.705 (48.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Σήμερα, 22 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. Πέντε (22.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 59.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας στη χώρα, 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος το προηγούμενο 24ωρο εξέπνευσε ένας ακόμα ασθενής με covid-19 και πλέον ο απολογισμός των θυμάτων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 212. Εξ αυτών, 69 (32.5%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τα κρούσματα από τις 26 Φεβρουαρίου έως και χθες

Χθες το βράδυ, είχε γίνει γνωστός ο εντοπισμός 50 νέων κρουσμάτων σε εργοστάσιο τροφίμων στην Χαλκιδική. Η συνεχιζόμενη αύξηση κρουσμάτων στην Ελλάδα έχει προκαλέσει συναγερμό στις αρχές, που επιβάλλουν επιπλέον έκτακτα μέτρα και σχεδιάζουν ακόμα περισσότερα εν όψει Δεκαπενταύγουστου.

Στον Πόρο που εντοπίστηκαν δεκάδες κρούσματα τέθηκαν ήδη σε εφαρμογή νέοι περιορισμοί από τις 7 έως τις 17 Αυγούστου ενώ ανησυχία προκαλεί και η επιδημιολογική εικόνα στη Θεσσαλονίκη.

Για τον Πόρο, που κατά πολλούς αποτελεί πιθανό προάγγελο για παρόμοια μέτρα και σε άλλες περιοχές, αν παρουσιαστεί έξαρση κρουσμάτων, αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

● Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.

● Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.

● Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

● Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α‘ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

● Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους